РАДА РЕГІОНІВ

Від центральної та місцевої влади Президент вимагає прискорити модернізацію країни

На порядок денний засідання Ради регіонів Віктор Янукович виніс три питання: завдання органів місцевої влади у контексті реалізації соціальної політики 2012 р.; створення сприятливих умов для роботи малого і середнього бізнесу, органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства; якість і безпека продуктів харчування, ліків та товарів дитячого асортименту. «Безумовно, робота щодо всіх зазначених проблем велася. Але, як мені здається, недостатньо», — задав тон засіданню глава держави.

Увага  до соціальних послуг

Президент наголосив, що політику модернізації України потрібно прискорити. «Є намагання гальмувати реформи, які в ній проводяться. Міністрам, які гальмують реформи, не місце в уряді. Проведіть моніторинг і дайте мені конкретні пропозиції, — ці слова він спрямував до Прем’єр-міністра Миколи Азарова. — Якщо ви цього не зробите, я це зроблю. Тільки це вже буде зовсім інший висновок».

У цілому ж Кабінет Міністрів повинен мислити стратегічно. Глава держави мав на увазі необхідність заздалегідь реагувати на виклики часу, які диктує світу економічна криза, готувати комплекс дій для ефективного захисту реального сектору економіки України та соціальної сфери від ризиків.

А керівники місцевих та обласних держадміністрацій отримали завдання стимулювати високотехнологічні виробництва, збільшувати рівень зарплатні на підприємствах усіх форм власності та збалансувати стандарти соціальних послуг. Модернізації потребує й структура соціальних служб на місцях, аби забезпечити повне охоплення увагою держави найуразливіших верств населення: пенсіонерів, інвалідів, сімей з дітьми. Віктор Янукович у цьому контексті підтримав ініціативу Кабміну створити інститут соціальних уповноважених, які своєчасно виявлятимуть проблеми у сім’ях та вживатимуть заходів для їх розв’язання.

Тиск на бізнес — провокація  і злочин

Позитивні зрушення Президент відзначив у медичній сфері. Однак віце-прем’єр-міністр — міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова має надалі більше співпрацювати з регіонами і з’ясувати, де саме ситуація з якістю медичного обслуговування та її доступністю погіршується. Керівникам на місцях доведеться частіше проводити наради та чітко дотримуватися визначених стандартів. «Завдання центру — надати чіткі стандарти медичного забезпечення. Завдання регіонів — організувати їх дотримання», — резюмував глава держави.

Перший заступник Глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, в свою чергу, контролюватиме та у разі необхідності усуватиме недоліки роботи відкритих у рамках реалізації програми «Нове життя» перинатальних центрів. Президент акцентував, що наразі потрібно розвивати ще й педіатричну службу, відновлювати медичні служби в закладах освіти, проводити профілактичні заходи у школах, дитячих садках.

А потім він звернувся до представників державних контролюючих органів зі словами: «Ваша діяльність не повинна перешкоджати розвитку бізнесу, роботі органів місцевого самоврядування та інститутів громадянського суспільства. У період, коли ми розгортаємо широкомасштабні реформи, подібні дії є провокацією і злочином не тільки проти закону, а й проти країни та суспільства».

Генеральному прокурору Віктору Пшонці треба буде проаналізувати скарги і звернення від представників малого та середнього бізнесу щодо тиску з боку контролюючих органів, а також провести разом із головами ОДА регіональні наради. Найближчим часом керівники правоохоронних органів виїдуть до регіонів і на місцях вивчать факти неправомірної діяльності контролюючих органів.

Питанням національної безпеки Віктор Янукович назвав забезпечення дітей якісним, повноцінним та збалансованим харчуванням. Уряд має пришвидшити розробку нормативно-правових актів щодо контролю за якістю та безпечністю продуктів дитячого харчування. Спільно з місцевими адміністраціями вжити заходів для забезпечення постійного контролю за якістю продовольчих товарів, дотриманням технологічних процесів їх виготовлення та зберігання. Нині гостро стоїть ще й питання із якісними та безпечними іграшками, дитячим одягом і взуттям.