РЕФОРМА

Президент наголосив, що незабаром буде ухвалено нову редакцію Стратегії національної безпеки та проект Воєнної доктрини

Робоча поїздка Віктора Януковича на Сумщину розпочалася із відвідин державного ліцею-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус» ім. І. Г. Харитоненка у місті Суми.

Там Верховний Головнокомандувач Збройних Сил взяв участь у церемонії вручення Прапора вищезгаданій держустанові. Вже вітаючи ліцеїстів і колектив цього закладу, він підкреслив: безперечно, ліцей є потужною базою для формування майбутніх офіцерів, яких потребує сьогодні армія. Тож саме від них залежатиме успішна побудова нової, сучасної армії.

«Я передаю вам Прапор «Кадетського корпусу», з якого розпочинається чергова сторінка історії навчального закладу… Нехай під цим стягом єднаються вірні своєму обов’язку майбутні воїни України, здатні в будь-який час стати на захист рідної землі», — так Віктор Янукович побажав кадетам успіхів у навчанні та бойового духу.

У своєму виступі він зробив окремий акцент на отриманні ліцеєм статусу «Кадетського корпусу». Це свідчить про неабияку увагу держави до створення належних умов молодим людям, які хочуть опановувати військові професії. Малося на увазі те, що державний ліцей-інтернат створено на виконання Указу Президента від 8 вересня 2011 р. на базі Сумського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

Віктор Янукович також нагадав, що в цьому закладі можуть навчатися до 800 осіб, однак станом на цей момент їх 312. При цьому 100 із 104 цьогорічних випускників уже вступили до вишів. Із них 72 — до вишів Міністерства оборони та інших силових структур.

Тим не менш, ефективне реформування Збройних Сил ще залишається предметом пильної уваги влади. Зі слів Президента стає зрозумілим, що передовсім це військове будівництво та військова реформа. У рамках перетворень у цій сфері незабаром має бути ухвалена нова редакція Стратегії національної безпеки та проект Воєнної доктрини.

«На Збройні Сили очікують радикальні зміни. Як глава держави та Верховний Головнокомандувач я й надалі дбатиму про якісну підготовку кадрового резерву, створення належної матеріально-технічної бази для навчання кадетів», — зауважив Президент.

Уже під час спілкування з ліцеїстами, він вів мову про необхідність виховувати молодь патріотично. Зі свого боку держава створюватиме належні умови для тих людей, які бажають опановувати військові професії та отримувати освіту у профільних навчальних закладах. А звертаючись до кадетів, Віктор Янукович побажав їм служити рідній землі та завжди про неї пам’ятати.

Відповідаючи на запитання юнаків, глава держави розповів про свою дитячу мрію — стати кадетом. Ліцеїсти подарували йому на згадку про відвідання закладу книжку про кадетів. Як повідомляє прес-служба Президента, він  оглянув й експозицію музею історії ліцею.

У рамках робочої поїздки до Сумської області Президент оглянув реконструйовану будівлю обласного театру для дітей та юнацтва та взяв участь у церемонії запуску новозбудованого випробувального комплексу для насосного обладнання ПАТ «Сумський завод «Насосенергомаш». Глава держави також поспілкувався з колективом заводу. «Я можу тільки радіти тому, що в Україні є такі підприємства, як ваше. І що діє інвестиційно-інноваційний підхід», — підкреслив він.

Віктор Янукович взяв участь і в церемонії урочистого відкриття новозбудованого цеху виробництва печива та бісквітів Тростянецької шоколадної фабрики ПАТ «Крафт Фудз Україна». Вітаючи працівників підприємства з цією подією, він сказав: «Те, що сьогодні на цьому виробництві люди отримають 450 робочих місць — свято. Я переконаний, що це виробництво буде успішно працювати».

Відповідаючи на запитання журналістів, чи поїде він до Москви 19 грудня, Президент відповів: «Інтриги, які розводять політики, для мене не дивина. Я нікому не давав жодної інформації, де я буду 19-го числа. Буду там, де мені необхідно бути». При цьому він зауважив, що Європейський Союз для України має важливе значення.

За словами Віктора Януковича, Україна зробила велику роботу на шляху до євроінтеграції. Він нагадав, що на сьогодні підготовлено дві угоди — повністю погоджено угоду про зону вільної торгівлі з Євросоюзом, а в Угоді про асоціацію залишилось відкритим одне питання.

За словами Президента, Україна наполягає на фіксуванні в угоді європейської перспективи. «Наші партнери нам ще не сказали ні «так», ні «ні», — зазначив він, додавши, що переговори тривають. При цьому глава держави заявив, що як саме завершиться переговорний процес, ще не відомо.