ООН

Віктор Янукович під час загальних дебатів на Генасамблеї  наголошував на акцентах у зовнішній політиці нашої держави

У своєму виступі з проголошеної теми загальних дебатів — роль посередництва у мирному врегулюванні конфліктів — Президент нагадав, що питання уникнення збройних конфліктів, спричинених ними людських жертв і страждань було одним із наріжних каменів першого членства України як незалежної держави в Раді Безпеки ООН у 2000 — 2001 роках. Превентивна дипломатія та посередництво в регіональному та міжнародному вимірах залишаються невід’ємним елементом зовнішними політиками України.

За його словами, цю політику наша держава проводить у Комісії ООН з миробудівництва і послідовно робитиме це й під час головування в Організації з безпеки та співробітництва в Європі 2013 року. «Україна завжди приходитиме на допомогу тим, хто страждає. Крім гуманітарних зусиль, ми готові підтримати усі  міжнародні мирні ініціативи та превентивні заходи», — підкреслив Віктор Янукович.

Заклик до роззброєння

Наша держава послідовно виступає за повну ліквідацію ядерної зброї у світі. «Закликаю лідерів інших держав свідомо йти за прикладом України та реальними справами сприяти процесу роззброєння та нерозповсюдження», — зазначив у промові глава держави.

Україна також виступає за підвищення ролі Генеральної Асамблеї ООН в міжнародному житті та посилення ваги її «голосу» в розв’язанні широкого кола глобальних проблем. «Сучасний світ ставить перед ООН нові, комплексні та дедалі складніші завдання. Підвищення ефективності нашої спільної роботи неможливе без всеохоплюючого реформування Організації та її головних органів, зокрема без оновлення Ради Безпеки»,— зазначив Президент.

За словами Віктора Януковича, Україна відкрита до обговорення всіх прогресивних концепцій реформування Ради, які можуть вивести держави-члени ООН на максимально широку згоду. Президент зазначив, що незамінною складовою процесу реформування Ради Безпеки є врахування інтересів усіх регіональних груп. «Україна вважає необхідним надання Групі держав Східної Європи принаймні одного додаткового місця непостійного члена у складі розширеної Ради Безпеки ООН», — зауважив він.

Допоможемо Лівії

Підтверджуючи  миротворчу та гуманітарну спрямованість міжнародної політики України, Президент заявив журналістам, що ми надамо допомогу Лівії. Це питання обговорювалося під час зустрічі з главою Національної перехідної ради Лівії Мустафою Абдель Джалілем.

«З представниками тимчасового уряду Лівії ми домовилися про гуманітарну допомогу цій державі. І, безумовно, ми розраховуємо на поглиблення співпраці в економічних питаннях, які стосуються розбудови Лівійської держави», — сказав Віктор Янукович.

Щодо участі в роботі Генеральної Асамблеї ООН Президент зазначив: вона дає Україні можливість донести до світової спільноти свою позицію з актуальних питань і є ефективним майданчиком для підвищення міжнародного авторитету нашої країни. За його словами, під час зустрічей, які він проводить у рамках своєї участі в сесії Генасамблеї, також обговорюються питання торговельно-економічних відносин України з іншими державами.

У цьому контексті він прокоментував свій візит 24 вересня до Російської Федерації.  За словами глави держави, мова йтиме про об’єднання зусиль України та Росії щодо постачання енергоносіїв у Європу, а також про можливості отримати певні гарантії транспортування через нашу територію нафти та газу. «І вічне питання — це ціни. Як нам будувати на майбутнє ці партнерські відносини. Ми «приречені» шукати відповіді на ці питання спільно», — наголосив Президент.

Немов давні друзі (Віктор Янукович вітається з Бараком Обамою). Фото з сайту president.gov.ua

Зустрічі з колегами

Під час офіційного ланчу від імені Генерального секретаря ООН Бан Кі-Муна на честь глав держав та урядів — учасників 66-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН Віктор Янукович провів низку зустрічей з лідерами інших держав.

Зокрема він поспілкувався з Президентом Республіки Сербія Борисом Тадичем. Колеги домовилися обмінятися візитами. А з Президентом Киргизької Республіки Розою Отунбаєвою сторони обмінялися думками про хід реформ в Україні та Киргизстані.

Віктор Янукович також зустрівся з Федеральним президентом Республіки Австрія Хайнцом Фішером, Президентом Литовської Республіки Далею Грібаускайте, Президентом Угорської Республіки Палом Шміттом, Президентом Чеської Республіки Вацлавом Клаусом. А в кулуарах ООН Президент України  зустрівся з Прем’єр-міністром Канади Стівеном Гарпером.

Короткою, але теплою розмовою з Бараком Обамою був означений офіційний прийом від імені Президента США. Барак Обама відзначив той великий внесок, який робить нинішнє українське керівництво у справу ядерної безпеки в усьому світі. На цьому заході глава Української держави також провів окремі короткі зустрічі з Президентом Польщі Броніславом Коморовським, Президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим, Президентом Фінляндії Тар’єю Галонен. Крім того, Віктор Янукович зустрівся з Прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Ердоганом і Головою Ради Європейського Союзу Германом ван Ромпеєм.

Чекаємо на  інвестиції

В Україні будуть створені всі умови для ефективної роботи інвесторів. Про це заявив Віктор Янукович у Нью-Йорку під час зустрічі з представниками ділових кіл США. Він запросив їх до активної співпраці та окреслив перспективні проекти. Так, Україна активно розвиватиме сферу енергетики. «Цей ринок справді дуже великий і має великі можливості»,  — зазначив Президент, додавши, що йдеться, зокрема, про об’єкти малої енергетики, реконструкцію існуючих ГЕС. Він також звернув увагу на значний ресурс розвитку в Україні вітроенергетики та сонячних електростанцій.

Крім того, зауважив глава держави, прийнято рішення про розбудову та вдосконалення мережі постачання електроенергії. Тут він звернув увагу на великі перспективи України як експортера електро?енергії.

Україна значно активізує роботу з видобутку нафти та газу на своїй території.  «Створення у даному питанні умов згідно з європейськими стандартами — це наша мета», — сказав Віктор Янукович. Президент додав, що в цьому контексті будуть реалізовані всі кроки, які необхідні для врегулювання чинного законодавства або підзаконних актів, повідомляє прес-служба глави держави.