АКЦЕНТ

Президент дав установку майбутнім головам РДА: миттєво реагувати на потреби громадян

Зустріч із кандидатами на посади голів районних державних адміністрацій Віктор Янукович розпочав зі слів про те, що Україна повинна працювати над підвищенням своєї конкурентоспроможності. «У світі триває боротьба. Хто перемагає? Перемагають сильні. Бути сильним — бути конкурентоздатним. Перемагає той, хто має конкурентоздатну ціну, якість товарів і послуг», — підкреслив він, навівши за приклад реалізацію українською компанією складних інфраструктурних проектів у Туркменістані.

А потім наголосив на важливості роботи над збільшенням обсягів продукції з високою доданою вартістю. «Що більше таких товарів, то кращий фінансовий результат. Ми повинні про це постійно думати, — сказав Президент, звернувши увагу й на важливість економізації зовнішньої політики держави. — Ми повинні навчитися перемагати в жорсткій конкурентній боротьбі, захищати наші національні інтереси».

Справжній керівник завжди повинен бути серед людей. Фото Михайла МAРКIВA

Віктор Янукович означив і нагальне завдання — пошук шляхів зменшення імпорту товарів. За його словами, збільшення експорту — це передовсім підтримка вітчизняного товаровиробника. У цьому контексті важливо покращити й умови для ведення бізнесу в Україні.

А потім глава держави перейшов до теми збільшення видобутку власного газу. «Ми почали скорочувати споживання газу, заміщувати його іншими енергоносіями та підняли видобуток власного. Це єдиний шлях, — звернувся він до присутніх. — Чому ми це робимо? Тому що захищаємо себе та свою економіку».

За його словами, ціна, за якою Україна нині купує газ, занадто висока. «Ми маємо найбільшу ціну в світі на газ. Якщо ми її вкладатимемо у собівартість нашої продукції, наші підприємства втратять конкурентоздатність, а продукція, яку ми експортуємо, не знаходитиме ринків збуту», — передає позицію Президента його прес-служба.

Нині реалізується низка проектів із заміщення газу вугіллям вітчизняного видобування і вугільними сумішами. У цьому контексті Віктор Янукович сказав: «Ми майже прибрали газ з металургійної галузі. Цього року почнемо будівництво виробництва синтетичного газу з вугілля. У зв’язку з цим рівень видобутку вугілля в Україні значно підвищено».

Почули з вуст Президента присутні й те, що в основі політики, яку влада проводить на всіх рівнях, має бути відповідальність. «Ми з вами не винні, що 20 років Україна не модернізувалася. Увесь світ рухався вперед, а в нас займалися політикою — хто краще збреше, хто ефективніше обдурить людей. За що всі ці роки йшла боротьба? Не за кращі програми розвитку країни, а йшла боротьба за владу, — сказав Президент та висловив переконання, що ефективна модернізація можлива лише за умов ефективної співпраці всіх гілок влади. — Це єдиний ланцюг. Якщо він не працює як механізм, політика буде незрозумілою».

Глава держави закликав присутніх створювати умови для розвитку бізнесу, застосовувати механізм державно-приватного партнерства, співпрацювати із громадськими організаціями і політичними партіями. Його вимога — ефективна робота та високий фаховий рівень: «Якщо ви прийняли рішення йти на ці посади — ви не маєте права працювати погано, навіть добре — ви повинні працювати відмінно. Ви не повинні бути байдужими до людей. Бути керівником райдержадміністрації — це завжди бути поруч з людьми, розділяти їхнє життя, розуміти проблеми і труднощі, сприяючи їх своєчасному розв’язанню».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»