РАДА РЕГІОНІВ

Місцеві керівники відповідатимуть перед Президентом за гальмування розвитку територій
 

У країні розпочався етап реалізації кількох важливих реформ. Їх успішне втілення напряму залежить від ефективної регіональної політики та розв’язання місцевою владою низки проблем. Проте деякі керівники на місцях пускають економічні та соціальні процеси на самоплив, поводять себе безініціативно та безвідповідально. У той час, коли необхідно переходити до середньострокового планування, місцеві органи влади займаються точковими проблемами. До того ж на місцях повільно йде  робота зі скорочення адмінпослуг, легалізації заробітної платні, покращення соціального захисту громадян. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час засідання Ради регіонів.

Корупція процвітає

За словами глави держави, на регіональному рівні процвітає корупція та різні бюрократичні схеми. З цим пов’язаний незадовільний рівень розвитку підприємництва та нерозвиненість регіональних ринків. А це — одні з головних локомотивів економіки. Негативні сигнали від бізнесу та  простих громадян засвідчують, що на місцях відродилася система кругової поруки, коли чиновники, митники та податківці покривають одне одного. Президент попередив, що рівень контролю буде посилено на порядок, а відповідальність за стан справ з корупцією нестимуть особисто керівники регіонів.

Ще однією проблемою, породженою бюрократією, є надання невмотивованих адмінпослуг. Віктор Янукович наголосив на тому, що робота з розв’язання цієї проблеми посилиться, і закликав приєднатися до неї місцевих керівників. За його словами, необхідно скоротити кількість інструкцій, довідок та інших дозвільних папірців, скоротити черги. Також необхідно зайнятися пожежними та іншими інспекціями, а також санітарно-епідеміологічними станціями, які часто-густо використовують корупційні схеми. «Будь-яка контрольно-наглядова діяльність має бути чітко регламентована. Вона має сприяти підприємництву, а не бути джерелом збагачення ділків, які торгують владою. Я не буду терпіти цієї ганьби!» — заявив Президент.

Він повідомив,  що найближчим часом має намір підписати указ про затвердження Національної антикорупційної стратегії, яка реалізовуватиметься як на центральному, так і на регіональному рівнях. «Не можна допускати до влади тих, хто перетворює державну службу на годівницю, руйнує довіру до держави. Всі мають усвідомити, що, як кажуть, ця лавочка зачинена», — сказав глава держави.

Дніпропетровщина єдина з усіх областей сформувала необхідні резерви зерна. Фото УНІАН

Чому кошти осідають на рахунках?

Також незадоволення Президента викликали балачки про недостатню державну підтримку розвитку підприємств агропромислового комплексу. Він повідомив, що нині на ці потреби вже виділено 7 млрд грн, і кошти спрямовані до регіонів. Проте, на думку Віктора Януковича, їх освоєння триває занадто повільно. «Чому у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Луганській, Чернівецькій та Чернігівській областях кошти затримуються на рахунках, а в інших регіонах аграрії отримують державну підтримку без затримок? У чому справа? Навіщо ви просите кошти, якщо не здатні їх освоїти своєчасно? Може все-таки справа не у фінансуванні, а у вашій безвідповідальності? Тому я б хотів попередити: не треба перекладати свою провину на інших», — сказав глава держави, порадивши винним готуватися до звіту та серйозної розмови.

Ще одна проблема — незадовільний стан формування регіональних запасів зерна. За словами Президента, нині зібрано понад 34 млн тонн зернових, проте заготовлено лише близько 300 тис. тонн. «Тільки Дніпропетровська область сформувала необхідні резерви зерна. Натомість Хмельницька область, міста Київ та Севастополь взагалі не закупили жодної тонни», — зазначив Віктор Янукович. Він підкреслив, що така бездіяльність загрожує необ∂рунтованому зростанню ціни на хліб, і попередив, що за це керівники нестимуть персональну відповідальність. Також Президент звернув увагу на критичну ситуацію у тваринництві. За його інформацією, у 20 областях за вісім місяців було зафіксовано спад поголів’я великої рогатої худоби. У цьому зв’язку Віктор Янукович доручив профільному міністру та головам облдержадміністрацій вжити вичерпних заходів для стабілізації роботи галузі.

Окремо Президент зупинився на питаннях підготовки країни до зими, а також на виконанні місцевими органами влади зобов’язань стосовно Кіотського протоколу.

Торкаючись першого питання, Віктор Янукович заявив: відповідальні за вчасну підготовку до зими керівники регіонів,  уряд та персонально профільний міністр Анатолій Близнюк. Президент також попросив уряд провести підсумкове засідання з цього питання.

А у виконанні Кіотського протоколу главу держави не влаштовує роль місцевих органів влади. Тому він поставив вимогу всім місцевим адміністраціям активно долучитися до реалізації протоколу. Відповідальними за координацію цього процесу Віктор Янукович призначив Прем’єр-міністра та його першого заступника. 

Не озиратися на держбюджет

Незабаром парламент розпочне роботу над головним кошторисом країни на 2012 рік. І хоча Президент заявив, що має до цього документа певні зауваження, під час його опрацювання деякі параметри і положення буде покращено. При цьому Віктор Янукович наголосив на тому, що регіонам самотужки варто шукати ресурси для розвитку територій, а не розраховувати на дотації з держбюджету. «Основна відповідальність за пошук ресурсів розвитку і створення інституційних умов для економічного зростання у регіоні лягає на керівників. Менша доходна база чи депресивний стан не можуть слугувати постійним виправданням відсутності економічної ініціативи. Інертність не припустима», — заявив глава держави.

Крім того, він закликав місцевих керівників активно долучатися до модернізації системи охорони здоров’я, освіти та ЖКГ, земельної реформи, вживати всіх можливих заходів для подолання заборгованості із заробітної платні, забезпечення гідного життя для всіх верств населення, зокрема пенсіонерів та дітей-сиріт, створення нових робочих місць.

«Вважаю, що всі ці проблеми цілком піддаються вирішенню за умов злагодженої роботи центральної та місцевої влади», — резюмував Президент.