ПОРОЗУМІННЯ

Знайдено християнський спосіб владнання ситуації навколо клініки Інституту епідеміології  та інфекційних хвороб

Церква, пацієнти і держава домовилися переселяти клініку лише в добудоване та обладнане приміщення. Вона, як відомо, розташована на території Києво-Печерської лаври, і розмови про переведення закладу в інше місце тривають давно. Проблема в тому, що перенести цей заклад абикуди неможливо. Адже відділення СНІДу Інституту Громашевського — єдиний у країні медичний заклад національного рівня, що забезпечує спеціалізовану медичну допомогу пацієнтам з ВІЛ.

Нині у клініці лікуються понад 9000 пацієнтів з усієї України. Більшість її обладнання закуплено за кошти іноземних країн-донорів та фондів. Воно унікальне й рятує життя тисячам смертельно хворих українців щороку. Саме щоб зібрати гроші на це обладнання, влаштовували концерти українські зірки шоу-бізнесу, а до Києва приїжджав із концертами Елтон Джон.

Днями було підписано меморандум між церквою, державою та пацієнтами про недоторканність Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського на території Києво-Печерської лаври, допоки не буде добудоване нове приміщення для клініки.

«Хворі переїдуть лише туди і лише тоді, коли для них будуть створені кращі умови для лікування», — заявив в. о. президента Академії медичних наук України Валерій Запорожан.

Церковнослужителі також погодилися почекати. «Церква ніколи і нікого не виганяла, — розказав на прес-конференції владика Павло, настоятель Києво-Печерської лаври, сидячи поряд із хворим на лікарняному ліжку, аби засвідчити свою підтримку. — Тому і нині ми готові підтримувати пацієнтів як у наших молитвах, так і декларуючи готовність зачекати з передачею приміщення лікарні до церковного фонду».

Під меморандумом підписалися владика Павло від імені церкви, Валерій Запорожан як представник медичної спільноти, Дмитро Шерембей від пацієнтської організації та Володимир Жовтяк від «Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ/СНІД».

На прохання «УК» про хід будівництва нової клініки на вулиці М. Амосова розповідає директор ДП «Укрмедпроектбуд» Ірина Коваль:

— Основні будівельно-монтажні роботи буде завершено вже в липні. Монтаж ліфтового обладнання, пусконалагоджувальні роботи та автостоянки — у серпні. Нам вдалося значно випередити встановлені відповідним висновком державної експертизи терміни.

Працюємо комплексно, контролюючи весь ланцюжок реалізації проекту: дослідження території, проектування, будівництво, постачання та встановлення медичного обладнання і навіть частково юридичний супровід об’єкта. Просто на будівельному майданчику разом із проектантами й підрядникам, з лікарями оперативно вирішуються всі питання, тут приймають рішення.

Нова лікарня буде більшою (5 тисяч квадратних метрів) і значно кращою: із системою очищення повітря, що вкрай важливо для інфекційного закладу. Новий корпус зроблено з урахуванням усіх сучасних технологій та санітарно-гігієнічних норм. Покладено спеціальний медичний лінолеум, стелі та всі інші поверхні розраховано на обробку дезінфікувальними засобами. У боксах будуть окремі виходи на вулицю, окремі санвузли. Лікарня матиме власну пральню та центральне стерилізаційне відділення.

Чимало нового медобладнання буде вітчизняним. Це фактично доручення Прем’єр-міністра, який після виставки «Охорона здоров’я України» зауважив, що треба максимально залучати українських виробників.

На реконструкцію та добудову корпусу, а також зовнішні мережі комунікації та оснащення у 2013 році уряд надав 53 мільйони гривень.