СОЦІАЛЬНИЙ ПРОЕКТ

Що робить влада для громади

Аби чиновники всіх рівнів відчули персональну відповідальність за можливі порушення законодавства щодо надання адміністративних послуг та не намагалися поліпшити своє матеріальне становище за рахунок людей, яким повинні допомагати, боротьба з корупцією в країні цього року має вийти на новий рівень. 

Тому 20 червня Президент доручив підготувати засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому будуть розглянуті питання боротьби з корупцією. Це сприятиме реформуванню системи державного управління, переходу до моделі держави, орієнтованої на обслуговування потреб людей.

Саме для цього працює урядова телефонна «гаряча  лінія» — дієвий засіб спілкування влади і громадськості для реагування на життєво важливі проблеми, що порушуються людьми.

З початку року на урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет надійшло 173 звернення з повідомленнями про корупційні дії службових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій. Громадяни здебільшого скаржилися на вимагання посадовцями хабарів за вирішення питань, з якими вони зверталися (надання медичної допомоги, видачу дозвільних документів тощо).

Найбільше скарг щодо корупції — на працівників органів внутрішніх справ, медичних установ та закладів освіти з Харківської, Донецької та Одеської областей, а також із Києва й АР Крим.

Жителька Одеси поскаржилася на лікаря міської поліклініки № 20, який вимагав грошей за оформлення їй посильного листа на проходження медико-соціальної експертної комісії. Управління охорони здоров’я Одеської міськради повідомило, що цьому лікарю оголосили догану. Заявниця отримала необхідний їй медичний документ, що підтверджено зворотним зв’язком.

А киянка розповіла, як викладач Київського вищого професійного училища сервісу та дизайну вимагав хабара за те, щоб її донька успішно склала іспити. Міністерство освіти і науки повідомило, що за результатами перевірки директор, викладачі навчального закладу й інші педагогічні працівники були персонально попереджені про адміністративну відповідальність за організацію навчально-виховного процесу. Заявниця ж згодом поінформувала, що після звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» факти вимагання коштів за здачу іспитів не повторювалися, а директор зателефонував їй особисто і вибачився за непорозуміння.

Заявник із Херсона (засновник та керівник ТОВ) поскаржився на працівників Херсонської обласної податкової міліції, які вимагали в нього 15 тисяч гривень за те, щоб його підприємство могло спокійно працювати. У державній податковій службі повідомили, що звернення направлено на розгляд до прокуратури Херсонської області.

Збільшення кількості скарг від людей на діяльність службових осіб та роботу органів виконавчої влади, в яких повідомляється і про численні факти корупції, підтверджує нагальну потребу швидкого усунення недоліків та забезпечення дотримання законності.

На урядову телефонну «гарячу лінію» та через Інтернет із 17 по 23 червня надійшло 10569 звернень.

Звертаємо увагу, що з 21 червня ц. р. на базі Урядового контактного центру запроваджено спеціалізовану «гарячу лінію» 0 800 507 309 для звернення громадян з питань корупційних дій.

0800-507-309. Урядова телефонна «гаряча лінія» працює, крім неділі та святкових днів, за таким графіком: понеділок — п'ятниця — з 8:00 до 21:00, субота — з 8:00 до 19:00. Веб-сайт Урядового контактного центру www.ukc.gov.ua