Реалізація спільних українсько-російських проектів дасть змогу ефективно використовувати інновації в економіці України, що підвищить її конкурентоспроможність, сприятиме економічному зростанню та залученню наукових ресурсів у виробництво.

«Ці проекти важливі для подальшого розвитку України, для підвищення конкурентоспроможності країни і підвищення, у кінцевому підсумку, рівня життя нашого населення», — зазначив міністр економічного розвитку і торгівлі Ігор Прасолов в інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів.

Він повідомив, що на сьогодні узгоджено 23 основних проекти між Україною і Росією у важливих високотехнологічних галузях економіки, насамперед авіабудуванні, атомній енергетиці, суднобудуванні, космічній галузі, зв’язку.

Також Ігор Прасолов наголосив, що вже відома попередня вартість проектів, готова документація, техніко-економічне обгрунтування, визначено відповідальних за їх реалізацію, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Виробнича кооперація вигідна і Україні, і Росії. Фото з сайту gazeta.ru

«Загальна попередня вартість проектів становить близько 56,4 мільярда доларів США. Так, щороку Україна може отримувати до 8 мільярдів доларів російських інвестицій на реалізацію проектів у пріоритетних галузях економіки, і дуже важливо, що реалізацію цих проектів ми розпочинаємо вже в 2014 році», — підкреслив урядовець.

Він висловив упевненість, що Україна повною мірою зможе використовувати залучені ресурси для формування бази, необхідної для забезпечення стабільного економічного зростання.

Прокоментував міністр і домовленості в економічній сфері, досягнуті в ході візиту Президента Віктора Януковича до Китайської Народної Республіки. Ці документи зокрема сприятимуть збалансованості торгівлі між країнами.

«Ми чудово розуміємо, що китайський ринок дуже великий і дуже важливий для України. І якщо подивимося, в яких галузях досягнуто домовленостей, — це високотехнологічні галузі: авіабудування, хімічна промисловість, енергетика, — то зрозуміємо, наскільки ці домовленості важливі для нашої економіки», — підкреслив міністр.

Він упевнений, що реалізація домовленостей у цих сферах збалансує торгівлю між країнами, зменшивши негативне для України торговельне сальдо.

Ігор Прасолов повідомив, що на сьогодні узгоджено склад експертної групи, яка вирушить до Китаю для забезпечення реалізації досягнутих міждержавних домовленостей, і насамперед тих, які сприятимуть збалансуванню торгівлю з КНР.

«Ми рухатимемося у напрямку подальшого розширення економічної співпраці з КНР», — запевнив урядовець.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»