ПРІОРИТЕТ

Президент вимагає посилення відповідальності місцевої влади  за реалізацію курсу  реформ

На зустрічі з кандидатами на посади голів районних державних адміністрацій Віктор Янукович акцентував увагу на трьох актуальних темах: перегляді Державного бюджету на 2012 рік, чинній ціні на газ та реформуванні країни через активну роботу регіонів.

Говорячи про головний фінансовий документ, глава держави наголосив на доцільності його перегляду навесні, коли вже можна буде проаналізувати результати першого кварталу. Однак навіть незважаючи на деякі недопрацювання, документ є обов’язковим до виконання.

У цьому розрізі важливо, щоб представники центральної та місцевої влади доклали максимум зусиль для завершення будівництва в регіонах у 2012 році об’єктів соціальної інфраструктури. Це передовсім лікарні, школи, дитячі садочки, слід також провести ремонти об’єктів житлово-комунального господарства.

Із проблемою  ми на самоті

Щодо другої теми порядку денного, головним акцентом Президента стали слова про ціну на газ для населення. «Недоліки газового контракту 2009 року ми не повинні перекладати на плечі громадян. Ми триматимемо ціни на такому рівні, як вони є зараз. Ми не маємо права підвищувати їх», — сказав він.

Через невигідні газові домовленості Україна платить за газ 516 доларів (без урахування 100-доларової знижки згідно з харківськими угодами). За словами глави держави, нашій країні не вистачає приблизно 500 млн дол. для покриття збитків.

«Чому не вистачає? Тому що ми збираємо в Україні 500 мільйонів, а платимо мільярд», — сказав Президент. — Щоб зібрати ще 500 мільйонів, їх треба було закласти в тариф теплокомуненерго. Тобто підвищити ціни на житло, комунальні послуги, на газ для населення. Ми цього не зробили, бо не мали підвищення рівня доходів людей, щоб «навантажувати» на них таку ціну».

За словами Президента, країна йде шляхом накопичення боргів. «Ми брали кредити і платили щомісяця ці 500 мільйонів. І це все ми клали на збитки. Ситуація дуже сильно підірвала національну економіку. І до цього часу ми її не розв’язали», — заявив він.

Тож надалі Україна докладатиме всіх зусиль, щоб ціну на російський газ було знижено до європейського рівня. Переговори із Росією в пошуках компромісу нині не припиняються.

У зв’язку із цим виникло багато проблем у газовому секторі. «За таких високих цін на газ, коли наші товаровиробники закладають їх у собівартість своєї продукції, наша продукція є неконкурентоспроможною на світових ринках. Тобто ми вбиваємо вітчизняного товаровиробника», — пояснив Віктор Янукович, звернувши увагу на те, що Україна знизила рівень закупівлі газу в Росії з понад 50 млрд кубометрів до 27 у 2012 році.

І до цього кроку влада готувалася ще у 2011-му, збільшивши торік видобуток вугілля, якого вистачить ще й на 2012 рік (приблизно 82 млн тонн). «Безумовно, у нас в державі є власне вугілля, і ми можемо його використовувати в промисловості й замінювати газ», — зауважив Президент.

Нині країна йде шляхом підвищення рівня видобутку газу на українських родовищах. Водночас наша держава активно шукає альтернативні джерела постачання газу за оптимальними цінами.

Обурює Віктора Януковича здебільшого те, що питання ціни на газ нині як в Україні, так і за її межами вкрай політизоване. Свідчення цього — те, що жодна країна Сходу та Заходу не спробувала нам допомогти, натомість лиш піддавали критиці.

Красиві слова  й відповідні дії

Майбутні керівники районних держадміністрацій вкотре почули, що у 2012 році Україна продовжить рухатися курсом реформ, започаткованим у 2010-му.

«Цей рік показав: Україна і український народ здатні власними силами вирішувати найскладніші завдання. Без успішної роботи підприємств різних галузей економіки та великої праці наших громадян ми б успіху не досягли».

Кількома штрихами Президент окреслив досягнення влади у ході перетворень 2011-го та нові виклики. «На 2011 рік припадала найбільша сума погашення зовнішнього боргу України — приблизно 80 млрд грн. Нам треба було знайти можливість підвищити доходи бюджету і оптимізації видатків. Були потрібні реформи», — підкреслив він.

Тож 2012-й стане початком активного їх впровадження у регіонах та вдосконалення системи регіонального управління. Місцева влада має активно працювати над імплементацією законів та інших необхідних документів. «Ви створюватимете механізми реалізації цих реформ і нестимете відповідальність за те, щоб ці реформи покращували життя людей. Це ваш обов’язок. Тому зв’язок з регіонами буде прямий, ми працюватимемо з вами разом», — таке завдання дав присутнім Віктор Янукович.

У рамках втілення в життя регіональної реформи вдосконалюватиметься й механізм регіональної політики за рахунок системи управління на місцях.

А цього тижня Президент має намір затвердити Національний план на 2012 рік із впровадження Програми економічних реформ на 2010—2014 рр. «Це наше майбутнє. Це модернізація країни, яку ми не зупинимо», — сказав Президент, додавши, що реформи насамперед мають впроваджуватися у сферах охорони здоров’я, освіти, в регуляторній політиці.

У свою чергу місцеві керівники мають готуватися до будь-яких викликів. «Красиві слова повинні бути лише поряд із красивими діями», — цитує слова Президента його прес-служба.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»