БЕЗПЕКА

Від майбутньої конференції донорів Україна очікує розширення фінансової допомоги

"Ми понад 12 млрд грн при наших обмежених можливостях направляємо цього року на соціальний захист і пенсійне забезпечення "чорнобильців". 12 млрд грн - це для нас колосальний ресурс", - наголосив Прем'єр-міністр Микола Азаров на засіданні Організаційного комітету з підготовки та проведення заходів, пов'язаних із 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи.

Окрім цього, фінансування доплат за роботу на забруднених радіацією територіях збільшиться на 170 млн грн, понад 61 млн грн піде на компенсацію сім'ям з дітьми і безкоштовне харчування дітей. Для виділення щомісячної грошової допомоги кошти буде збільшено на 72 млн грн, а допомога з тимчасової непрацездатності постраждалим становитиме суму, більшу від попередньої, майже у два з половиною рази.

"Звісно, наші заходи не повинні обмежуватися покладаннями вінків до пам'ятників і проведенням мітингів. Передусім ми повинні думати про тих людей, які брали участь у ліквідації, про всіх тих постраждалих, які й дотепер через цілу низку причин не змогли одержати все те, що повинна була дати влада", - сказав глава уряду. За його словами, Чорнобильська катастрофа - одна з найбільших з точки зору економічних втрат за всю історію ядерної енергетики. За останні 20 років Україна за власні кошти покриває усі витрати з подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Адже фінансова міжнародна допомога не відповідає повною мірою масштабам таких завдань.

Оргкомітет відбувався за участі міністрів, народних депутатів, представників місцевих держадміністрацій. Тож глава уряду проінформував присутніх, що у квітні відбудеться Міжнародна конференція з питань ліквідації катастрофи на ЧАЕС за участю представників країн-донорів. А місцевій владі доручив якомога швидше налагодити зв'язок із громадськими організаціями "чорнобильців". Вкрай важливою є проблема безпеки екологічних об'єктів, що перебувають на території зони відчуження. Як поінформував Прем'єр, на заходи, пов'язані із 25-ю річницею аварії, уряд виділив 216,5 млн грн.

Голова Держагентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша у своєму виступі поінформував главу уряду, що вже створено робочу групу у складі представників Великої Вісімки, Європейської Комісії, Європейського банку реконструкції та розвитку. Його агентство відправило листи-звернення до країн-донорів та до потенційних країн-донорів - Китаю, Південної Кореї, Японії, Індії, Бразилії.

"До плану заходів, пов'язаних із 25-ми роковинами Чорнобильської катастрофи, увійшли соціальна підтримка, медичний захист", - зазначив Володимир Холоша.

Оскільки виконання загальнодержавної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006 - 2010 роки завершується, нині розробляється концепція загальнодержавної цільової соціальної програми подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, розрахованої до 2016 року.

Він також зауважив, що головною метою квітневої конференції є використання уроків Чорнобиля для забезпечення безпеки ядерної енергетики та інших небезпечних технологій, захисту людей та навколишнього середовища від надзвичайних ситуацій.

Згоду про участь у цьому масштабному заході дали Єврокомісія, МАГАТЕ, ЮНІСЕФ, Рада Європи, ПРООН, МНС РФ та Білорусі, Інститут радіаційного захисту (Франція), Інститут ядерної безпеки (Німеччина).