У неділю на Майдані Незалежності у Києві може відбутися мирний марш солідарності через вбивство мирних українських громадян унаслідок обстрілу автобуса під Волновахою. Інтернет-користувачі закликають вийти на цей марш і Президента України Петра Порошенка.

Також вони ініціюють, щоб до маршу єдності долучилися світові лідери, запрошують громадські організації тощо. Такі само акції можуть відбутися не лише в Києві.

«Чи для українців наші жертви менш вагомі, ніж для французів їхні?» — йдеться в описі події.

Рада безпеки ООН на своєму засіданні у вівторок засудила обстріл автобуса під Волновахою, в результаті чого загинули мирні жителі.

«Члени Ради безпеки найрішучішим чином засудили вбивство цивільних осіб, зокрема жінок і дітей, в результаті обстрілу 13 січня 2015 року пасажирського автобуса у Волновасі Донецької області», — йдеться в документі.

Члени Ради безпеки висловили глибоке співчуття сім’ям загиблих та наголосили на необхідності «проведення об’єктивного розслідування й притягнення до відповідальності винних у цьому діянні».

У заяві також зазначено про необхідність суворого дотримання мінських домовленостей від 5 та 19 вересня минулого року.

Водночас у ЄС заявили, що готові підтримати будь-які зусилля для досягнення тривалого перемир’я в Україні. «У своїх думках ми зараз із родинами тих, хто загинув», — ідеться в заяві речниці Високого представника ЄС Майї Косьянчич.

Пані Косьянчич зауважила, що влучення снаряда в пасажирський автобус із цивільними, підтверджує потребу суворого дотримання мінських домовленостей.

«Тривале перемир’я — це ключ до успіху нинішніх зусиль щодо досягнення стабільного політичного рішення — на основі поваги до суверенітету та територіальної цілісності України», — заявила вона.

Вашингтон також засудив обстріли на сході України. Речниця держдепартаменту Мері Харф заявила, що Росія має зробити більше, щоб зупинити насильство і відновити суверенітет України.

Водночас ОБСЄ закликає всі сторони конфлікту в східній Україні проявляти максимальну стриманість. «За останні 24 години ситуація значно погіршилася, особливо поблизу аеропорту Донецька. Є ще жертви серед цивільного населення», — сказав у вівторок керівник спеціальної місії спостерігачів ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан.

ОФІЦІЙНО

Верховна Рада закликала Європарламент, ПАРЄ, національні парламенти країн-членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії: продовжувати політику санкцій проти РФ; включити «ЛНР» та «ДНР» до списку терористичних організацій; вивчити можливість надання Україні військової допомоги з метою посилення її обороноздатності; продовжувати політику невизнання незаконної анексії Криму; розробити впродовж двох наступних місяців програму допомоги Україні у контексті реагування на погіршення гуманітарної ситуації на Донбасі; сприяти політичному врегулюванню ситуації на Донбасі на основі повного дотримання територіальної цілісності України; активізувати спільну протидію російській пропаганді.

 

Звернення  Президента України

 Дорогі співвітчизники!

Сьогоднішня страшна трагедія під Волновахою належить до таких подій, які навіть за суворими мірками теперішніх часів вирізняються своєю жорстокістю. Від яких холодіє душа.

Терористи з так званої ДНР завдали ракетного удару по автобусу з мирними громадянами.

Нелюди, для яких, крім знецінених рублів, нема більше нічого святого, навмисне вбили десятьох мирних громадян, серед них і чотирнадцятирічну дівчинку. Ще 16 жінок та чоловіків поранені, всі вони — цивільні особи.

Ці смерті — на совісті об’єднаної «деенерівсько-еленерівської» банди та тих, хто за нею стоїть, з чиїх рук вона їсть, хто її озброює, муштрує та надихає на криваві злочини.

А наші воїни здатні дати гідну відсіч. І ті, хто сьогодні знову штурмував Донецький аеропорт, відчули це на власних шкурах.

Будучи прихильниками миру, ми готові боронити свою землю. З вересня минулого року, за час, поки нам вдалося зупинити активні бойові дії, ми наростили м’язи. Щотижня передаємо у війська сотні одиниць зброї та військової техніки — як нової, так і відремонтованої.

Завтра я підпишу указ про нову хвилю мобілізації. Впевнений, що український народ підтримає це рішення, і мобілізацію буде проведено успішно.

У зв’язку з терористичною атакою ми змушені ще більше посилити обмеження на пересування через лінію, за якою перебувають підконтрольні бойовикам райони Донбасу. А зведення фортифікаційних споруд, які захищають від можливої контратаки бойовиків, майже завершено.

Однак я залишаюся прихильником мирного врегулювання на Донбасі — у рамках мого Мирного плану і мінських домовленостей. Робив, роблю і робитиму для цього все можливе. І навіть — неможливе.

Позавчора в Парижі разом з лідерами провідних країн світу і мільйонами французів я вшанував пам’ять жертв теракту в столиці Франції.

Масовий розстріл людей в Парижі та Волновасі — це події з одного й того ж ряду. Цивілізований світ має згуртуватися в боротьбі з тероризмом.

Сьогодні я говорив з президентом Європарламенту. Мартін Шульц запевнив, що в четвер Європарламент закличе керівництво Євросоюзу включити так звані ДНР та ЛНР до списку терористичних організацій. І це буде належна міжнародно-правова оцінка діям бойовиків, які не хочуть спокою на Донбасі, які відмовляються виконувати мінські домовленості, які не дотримуються режиму припинення вогню, які атакують наших військовослужбовців і вбивають мирних українських громадян.

Я висловлюю глибоке співчуття родинам загиблих та постраждалих від рук терористів.

Закликаю весь світ до солідарності з Україною, а всіх українців — до єдності перед загрозою, якою є агресія проти нашої країни та терористичні атаки. У нас Батьківщина — Україна, і ми її захистимо!

Слава Україні!