Директор Сумської дирекції
УДППЗ «Укрпошта»
Володимир КРИШТОП

Серед проблемних питань, що непокоять сумських поштовиків, виразна диспропорція з виплатами соціальної допомоги через відділення зв’язку та банківські структури. Адже складається ситуація, коли громадян свідомо позбавляють вибору, пропонуючи лише один безальтернативний варіант.

Про це кореспондентові «УК» розповідає директор Сумської дирекції УДППЗ «Укрпошта» Володимир КРИШТОП.

— Володимире Миколайовичу, УДППЗ «Укрпошта» тривалий час співпрацює з Міністерством соціальної політики, зокрема з управлінням соціального захисту населення. Оскільки спектр надання поштових послуг останнім часом помітно розширився, то яка питома частина саме цього напряму роботи?

— Вона не тільки надзвичайно важлива як економічна складова, а й як соціальна. Адже йдеться про тисячі громадян особливих категорій: малозабезпечені сім’ї, сім’ї з дітьми, інваліди дитинства, діти-інваліди, які від держави одержують гарантовану допомогу.

Що стосується Сумщини, торік з бюджету області було спрямовано майже мільярд гривень. Але через систему поштового зв’язку виплачено мізерну суму — 67,1 мільйона, або 6,7 відсотка. За цим показником ми посідаємо 24 місце в Україні, тобто менше просто неможливо. Така сама ситуація і цього року.

— Чому так?

— А тому, що основну частину виплат спрямовано через банківські структури, зокрема комерційні. Протягом останніх років управління соціального захисту в Сумській області наполегливо пропонує громадянам один варіант одержання коштів: через банківські установи. Тобто громадян пільгових категорій позбавляють елементарного права вибору, а якщо люди виявляють бажання отримувати кошти через пошту, навіть погрожують ускладненнями з оформленням допомоги.

Часто інваліди та громадяни похилого віку навіть не знають, що мають повне право отримувати кошти з рук листоноші, не виходячи зі свого помешкання, і доставка для них безкоштовна. Єдине, що треба зробити, — розписатися про одержання.

Це настільки простіше і зручніше, ніж людині з віддаленого села та ще й далеко не з міцним здоров’ям (а це громадяни похилого віку, з обмеженими фізичними властивостями)  щоразу діставатися районного центру, платити за дорогу,  шукати той чи інший банкомат, за допомогою картки знімати гроші. Тому часто трапляється, що одержувачі віддають свої картки родичам, знайомим, сусідам, щоб ті принагідно навідалися до банкомата.

Важлива й економічна складова цього процесу. Банківські установи, як відомо, не доставляють гроші клієнтам по домівках, а обмежуються лише виготовленням і видачею пластикових карток. Водночас вони акумулюють величезні кошти клієнтів, використовуючи їх фінансовий актив.

Укрпошта не використовує гроші соціальної допомоги, а лише доставляє їх адресатам чітко за графіком і, повторюся, безкоштовно.

— А чи маєте можливості для того, щоб робити це на всій території області й без затримок?

— Безперечно, так. У нас надзвичайно розгалужена мережа: 434 об’єкти поштового зв’язку, де працюють 1346 листонош.

— Який же вихід із ситуації?

— Нещодавно побував на особистому прийомі у голови Сумської облдержадміністрації Юрія Чмиря і поінформував його про цю проблему. Він узяв її на особистий контроль і запевнив, що найближчим часом буде зроблено детальний аналіз, а відповідно й висновки. Керівник області наголосив, що монополізм і так званий м’який диктат шкідливі й неприйнятні.

Окрім цього, я попросив Юрія Павловича знайти можливість ініціювати у Верховній Раді розгляд цього питання і закріпити процедуру соціальних виплат на законодавчому рівні. Переконаний, що зрушення будуть і соціально незахищені категорії громадян зможуть самостійно обирати найбільш зручний для них варіант одержання допомоги, зокрема з доставкою листоношами додому.

— Володимире Миколайовичу, на вашому життєвому календарі дві п’ятірки. Тож прийміть щирі вітання з ювілейним днем народження! Здоров’я вам, щастя, успіхів у виробничих справах, сімейного затишку. Нехай здійснюється все хороше, світле і корисне людям.

— Дякую за добрі слова і вірю, що все буде саме так.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Володимир КРИШТОП. Народився 18 серпня 1958 року в селі Вільшана Недригайлівського району на Сумщині. Закінчив Київський державний університет імені Т. Шевченка. З 2007-го очолює Сумську дирекцію УДППЗ «Укрпошта».

Заслужений працівник сфери послуг України.