ЄВРОІНТЕГРАЦІЯ 

«Створити Європу» в Україні  Президент планує завдяки вдосконаленню  законодавства і технічних стандартів
 

Робочий візит до Республіки Туреччина Президент Віктор Янукович здійснив з метою взяти участь у пленарному засіданні Регіонального саміту Всесвітнього економічного форуму «Майбутнє європейської інтеграції», присвяченого політичним та економічним аспектам розвитку Європейського Союзу. Окрім цього, у Стамбулі глава Української держави зустрівся з Прем’єр-міністром Туреччини Реджепом Тайіпом Ердоганом та Виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму Клаусом Швабом.

До Митного  Союзу  ще придивляємось

Свій виступ на саміті Віктор Янукович розпочав словами про те, що Україна має бути надійним мостом між країнами Європи та Росією. «Ми не повинні створювати жодних проблем Європі та Росії, навпаки — маємо створювати умови для руху товарів, фінансів, послуг», — наголосив він, додавши, що наша країна є економічно розвиненою, і співпраця з нею вигідна як Європі, так і Росії.

За словами Президента, Україна уважно вивчає роботу Митного союзу. Нині наша держава має думати, як будувати відносини з цим новим економічним об’єднанням, оскільки на його країн-членів припадає 30% товарообігу України. «Ми не змінюємо своїх пріоритетів, ми придивляємося», — резюмував Президент.

Європейські проблеми не повинні вплинути на майбутнє України і Туреччини. Фото Андрія МОСІЄНКА

Окремо він наголосив, що євроінтеграція для України не обмежується темою «вступу до елітного клубу». Це насамперед — наше домашнє завдання. Віктор Янукович констатував: питання розширення Європейського Союзу поки що є непопулярним в ЄС — відтак це загальмувало рух до Євросоюзу як України, так і Туреччини.

«На наш погляд, це рішення помилкове, хоча пауза, яка зараз є, можливо, піде на користь і Україні, і Європі, — зауважив він. — Якщо Україна зараз не може йти в Європу, то ми повинні самі «створювати Європу» у своїй державі. Йдеться, зокрема, про вдосконалення законодавства і технічних стандартів до рівня європейських. Нині Україна має відповідну програму й активно працює в цьому напрямку.

Розуміння  справедливості

Віктор Янукович сказав про ще один важливий крок нашої країни у контексті її реформування — ухвалення нового Кримінального процесуального кодексу. Мовляв, такий крок був необхідним для подальшої ефективної розбудови країни. «Ми це добре розуміли і разом з експертами Ради Європи підготували КПК, який прийнятий і найближчим часом набере чинності», — пояснив він.

За словами Президента, вже дають конкретні позитивні результати  ініційовані українською владою реформи. Він нагадав, що в 2010 році розпочато масштабні перетворення, які насамперед стосувалися економічної сфери. І важливими кроками в цьому контексті стало ухвалення Податкового та Митного кодексів. «Шлях, який ми обрали, був радикальним. Нам вдалося подолати дефіцит бюджету, і вже на 2012 рік він становить 2,5%», — передає слова Президента його прес-служба.

Особливий наголос Віктор Янукович зробив на необхідності впровадження інноваційно-інвестиційної моделі розвитку України, яка забезпечить зростання рівня національної економіки та гідне життя громадян нашої держави. «Забезпечення соціальної справедливості є одним із важливих аспектів державної політики України. Є розуміння того, що повинна бути соціальна справедливість, — сказав Президент, наголосивши на важливості скорочення розриву між багатими та бідними. — Влада докладає всіх зусиль, щоб не знижувати соціальні стандарти для громадян України».

А одним із важливих і виконаних владою завдань у рамках реформування країни він назвав подолання значної різниці в розмірах пенсій.

Україну  досі вивчають

Того ж дня, вже під час зустрічі Віктора Януковича з Прем’єр-міністром Турецької Республіки Реджепом Тайіпом Ердоганом, сторони обговорили питання двосторонньої співпраці. Вони означили подальші кроки у роботі Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною, обмін візитами на високому рівні, співробітництво в енергетичній сфері. Порушили вони й широке коло питань двосторонньої співпраці в контексті підготовки другого засідання Стратегічної ради, яке відбудеться під головуванням Президента України та Прем’єр-міністра Туреччини.

Окрему увагу було приділено стану реалізації домовленостей, досягнутих під час офіційного візиту глави Української держави до Туреччини 22 грудня 2011 року. Йшлося зокрема про динаміку політичних взаємин, розширення торговельно-економічної співпраці, взаємодію в енергетичній, транспортній, військово-технічній та інших сферах.

А з Виконавчим головою Всесвітнього економічного форуму Клаусом Швабом Президент обговорив питання співробітництва між Україною та цією організацією. У ході діалогу сторони домовилися створити групу експертів з питань майбутнього розвитку нашої країни в рамках Ради з формування глобального порядку денного ВЕФ (зустріч відбулася під час Регіонального саміту Всесвітнього економічного форуму по Євразії та Європі, Близькому Сходу, Північній Африці та Центральній Азії).

До цієї групи увійдуть урядовці, представники бізнесу, наукових кіл і громадянського суспільства, які зосередяться на питаннях розвитку України. Фахівці вивчатимуть досвід і хід реалізації нашою державою реформ в економіці та соціальній сфері. Окрім цього, вони розроблятимуть рекомендації і пропозиції щодо зміцнення глобальних, політичних, економічних і соціальних позицій України. Займатиметься група експертів і опрацюванням питань, які пов’язані з позицією України в Європі, демократією, правами людини та енергетичною безпекою. А персональний склад групи визначатиме особисто Виконавчий голова Всесвітнього економічного форуму Клаус Шваб.

До слова, група експертів з питань майбутнього розвитку України працюватиме у складі Ради з формування глобального порядку денного ВЕФ — широкого експертного органу, до складу якого входить понад 1200 членів. Ця система створювалася в рамках ВЕФ для розробки ідей та інноваційних рішень щодо розв’язання ключових глобальних, регіональних і галузевих проблем. А члени Системи Рад з формування глобального порядку денного ВЕФ ведуть постійний моніторинг основних тенденцій і розробляють рекомендації щодо розв’язання актуальних проблем національних економік. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»