ПОДІЯ

Міжнародний фестиваль «Подільська лялька»
зібрав у Вінниці найкращі  театри для дітей із семи країн світу

П’ять днів вінницька малеча насолоджувалася святом: сім театрів з України й 14 — з Білорусі, Болгарії, Казахстану, Литви, Росії, Румунії показали їм свої найкращі вистави, на яких побувало чимало дітей з районів області. А в кілька шкіл-інтернатів лялькарі завітали самі. Фестиваль проводився за фінансової підтримки Міністерства культури і туризму, Вінницької облдержадміністрації, спонсорських та благодійних внесків, що свідчить про державний рівень зміцнення міжнародних культурних зв’язків, розвитку дитячих театрів.

Чим особливий театр для дітей? Про це розпитував кореспондент «УК»  працівників Вінницького академічного обласного театру ляльок.

Приміряти черевичок? Нам?

— У кінці вистави, яку ми грали на фестивалі, побачивши Попелюшку, Принц каже: «А дозвольте приміряти вам цей черевичок». У залі настала тиша, а потім дитячі вигуки: «Нам?». Бувають сцени, коли на витягнутій руці 15 хвилин тримаєш ляльку вагою один-два кілограми, а нею ще треба керувати, ходити, бігати, створюючи її образ. І все має бути правдоподібно, — повідала акторка Тетяна Свіньїна.

— Ляльки робимо вручну, з пап’є-маше та глини, — ділилася фаховими секретами головний ху?дожник Тетяна Шабанова. — Виготовлення кожної триває майже 3 тижні, найбільше клопоту з головою: кілька разів сушиться, ∂рунтується, клеїться. Щоразу з нетерпінням чекаємо, що скаже актор. Буває, просить удосконалити механіку, якщо очі ляльки важко розплющуються чи повільно повертається голова. Іноді щось у ній йому не подобається, то можемо її підфарбувати, переодягти, щоб краще творився образ.

Ляльки, не задіяні в репертуарі, віддаємо у дитячі заклади, вони створюють казку там.

Відверто і без повчань

— Основний наш глядач — школярі до 5-6 класу, — розповів головний режисер, заслужений діяч мистецтв України Олександр Свіньїн. — У репертуарі класика — казки, відомі в Україні та Європі, і нові вистави. Хітові, наприклад, «Вовк та троє поросят», «Принцеса на горошині»,  «Царівна-жаба».  Готуємо п’єси на так зване соцзамовлення, для підлітків, учнів ПТУ — за правилами дорожнього руху, протипожежної безпеки, з проблем тютюнопаління, наркоманії і СНІДу. Спочатку дуже хвилювалися, чи сприймуть це глядачі. Проте вони слухали уважно, бо, за їхніми словами, ми говорили з ними відверто і без повчань.

Якщо вирушаємо за кордон, граємо мовою країни, в якій перебуваємо. Так було в Румунії, Польщі. В репертуарі є вистава англійською мовою. Педагоги іноді просять показати її, бо дітям потім легше вивчати матеріал. На фестивалі у Волгоград та Астрахань возили виставу за українською казкою «Івасик-Телесик».

— У діючому репертуарі театру 30 вистав та ще майже 80 у запасниках, — поінформував директор театру, заслужений працівник культури України Михайло Байдюк. — Окрім понеділка і п’ятниці, які вихідні, у нас щодня 2-3 вистави, а буває, що і п’ять! Глядач до нас іде, і це тішить. Квиток коштує 10 гривень, а на виїзді — 8. Благодійні вистави — для сиріт, інвалідів, у будинках-інтернатах.

2007 року нашому театру надано статус академічного. Це увага держави до професії, престиж, підвищення зарплати. Якщо свого часу я шукав працівників, тепер штат заповнений. За останні два роки відремонтували усі свої приміщення, оновили автотранспорт. Маємо два мікроавтобуси, якими акторські трупи виїжджають у райони області. Сьогодні нам не соромно показати свою базу гостям. Міжнародний фестиваль «Подільська лялька» — це престиж для області та України. Цього року до нас завітало 220 лялькарів, а в журі були відомі в нашій країні та в світі фахівці. Ми вдячні владі і спонсорам, що допомогли провести це мистецьке свято, — воно насамперед для дітей.

Член журі Олександр Іню?точкін, професор ка?фед?ри майстерності актора та режисури театру анімації Харківського університету мистецтв, заслужений діяч мистецтв України вважає: «Фестиваль «Подільська лялька» — це наші університети. Тут проводяться майстер-класи, корисні лялькарям та удвічі важливіші для студентів: цього року приїхали вихованці Київської академії естрадного мистецтва. Щойно ми дивилися румунську виставу, розраховану на безпосереднє спілкування з глядачем. Ні в кіно, ні по телевізору з глядачем так не розмовляють».

ДОВІДКА «УК»

Вінницький академічний обласний театр ляльок, один із найстаріших в Україні, заснований 1938 р. Його становлення тісно пов’язане з іменем відомого лялькаря, заслуженого діяча мистецтв України Володимира Шостака, який очолював колектив майже 40 років. Вінничани побували на гастролях майже в усіх областях України, а також у Молдові, Росії, Польщі, Румунії. Колектив — неодноразовий дипломант та учасник багатьох міжнародних фестивалів. У 1999 р. театр започаткував Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька».