Після смерті батька моя мама отримувала пенсію по втраті годувальника, що давало нам змогу якось прожити. Та нещодавно померла й мама. Думала, що тепер переоформлю цю пенсію на себе, але мені відмовили.

А перед тим попросили довести документально, що маю інвалідність від народження. Та коли у 1950 році я народилася у далекому глухому селі в Казахстані, мої батьки не подумали, що згодом знадобиться така довідка, і не оформили інвалідність. Батько носив мене на руках до школи. І тільки коли мені виповнилося 18, хтось йому порадив відвести мене до лікаря. Тоді мені встановили ІІ групу інвалідності довічно. Та нині сказали, що інвалідність, встановлена після 18 років, не дає права на отримання пенсії по втраті годувальника – вона встановлюється  тільки для інвалідів від народження. Подавала запит до Казахстану – на село, де народилася, сподіваючись, що там збереглася моя медична картка. Та з часу мого дитинства минуло понад 30 років, архіви, звісно, не збереглися.

Чи є ще якась можливість довести, що я інвалід від народження?

Лідія ДІДУХ,
м. Краснодон Луганської обл.

Микола ШАМБІР, 
директор департаменту 
пенсійного забезпечення
  Мінсоцполітики:

— Згідно зі статтею 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — закон), пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, котрі були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, який був би потрібний йому для призначення пенсії по інвалідності, а в разі смерті пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32 цього закону, — незалежно від тривалості страхового стажу.

До непрацездатних членів сім’ї  належать, зокрема, діти, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років.

Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника розглядається у разі, якщо інвалідність встановлена після 18 років, але буде висновок лікарсько-консультативної комісії про те, що захворювання, яке призвело до встановлення інвалідності, було у віці до 18 років.

Згідно з довідкою, виданою Міністерством соціального забезпечення Казахської РСР, ІІ група інвалідності з дитинства встановлена вам після досягнення 18 років.

Ваші документи ми направили до головного управління Пенсійного фонду в Луганській області з проханням допомогти вам  в отриманні документів, які підтверджують, що захворювання, яке призвело до встановлення вам інвалідності, було у віці до 18 років.