У ході екстреного засідання Ради Безпеки ООН Російська Федерація спробувала аргументувати дії своїх збройних сил у Криму. Так, представник Росії при ООН Віталій Чуркін повідомив, що відсторонений Верховною Радою президент Віктор Янукович  попросив президента Російської Федерації Володимира Путіна використовувати російську армію для відновлення законності в Україні.

Рада Безпеки ООН уважно вислухала аргументи українського представника Юрія Сергєєва і росіянина Віталія Чуркіна. Фото з сайту baomoi.com

«Як законно обраний президент України... звертаюся до президента Росії Володимира Володимировича Путіна з проханням використовувати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення», — процитував російський дипломат звернення Віктора Януковича, датоване 1 березня.

При цьому Віталій Чуркін підкреслив, що РФ вважає за необхідне забезпечити виконання угоди від 21 лютого між Віктором Януковичем та опозицією щодо врегулювання кризи в Україні (варто зазначити, що факт підписання угоди засвідчили представники Польщі, Німеччини та Франції, а ось представник Росії у церемонії участі не брав). 

Російський дипломат заявив, що вихід з кризи в Україні та конституційна реформа повинні враховувати думки регіонів і припускати можливість загальнонаціонального референдуму. Віталій Чуркін  висловив позицію про перспективи політичного майбутнього Віктора Януковича: «Нашим завданням є не Януковича до влади повернути... Ми що, не розуміємо, що Янукович до влади не повернеться — і він не буде більше зі своєї резиденції управляти Україною?»

Зі свого боку представник США в ООН Саманта Пауер висловила сумніви щодо обгрунтованості причин введення російських військ до Криму. «Немає жодних доказів утисків російських національних меншин в Україні загалом і в Криму зокрема. Все, про що говорять представники Росії, — це вигадані загрози», — підкреслила Саманта Пауер. Вона також сказала, що Віктор Янукович — не чинний Президент України, і закликала  РФ повернути свої збройні сили до місць постійної дислокації.

За мирне врегулювання ситуації в Криму виступив і представник Китаю в ООН Лі Баодун. «Ми засуджуємо недавні насильницькі дії в Україні і закликаємо всі сторони мирним шляхом з’ясовувати свої відносини і свідомо забезпечувати збереження прав усіх груп. Китай підтримує принцип невтручання у внутрішні справи. Ми поважаємо територіальну цілісність і незалежність України», — зазначив він.

У свою чергу представник України в ООН Юрій Сергєєв заявив, що Російська Федерація готується здійснити інтервенцію і в інших регіонах країни, повідомляє РБК-Україна. «Розгортання військових частин та їхнього спорядження свідчить, що вони готуються до інтервенції в материкову частину України», — заявив Юрій Сергєєв. За його словами, близько 16 тисяч військовослужбовців РФ вже перебувають на території Криму. Вони блокують військові частини та інші важливі об’єкти. Проте українська армія не піддається на провокації й утримується від будь-яких військових дій.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»