«Відкрити кримінальне провадження за фактом знищення окупаційною владою семи шкіл з українською мовою навчання та понад п’ятисот класів з українською мовою навчання», — з такою вимогою до прокуратури АР Крим (нагадаємо, що нині вона вимушено базується у Києві) звернувся VI Всесвітній форум українців. Коментуючи цю вимогу під час «круглого столу» «Ухвала Всесвітнього форуму українців щодо проблеми деокупації Криму і загрози асиміляції кримської громади українців», голова громадського об’єднання «Кримський центр ділового і культурного співробітництва «Український дім» Андрій Щекун уточнив, що зокрема в академічній (колишній Українській) гімназії Сімферополя ще залишається кілька класів з українською мовою навчання. Але перед початком навчального року батьків учнів викликали до школи і чинили на них тиск, вимагаючи написати заяви про переведення до класів з російською мовою або про переведення на російську мову викладання всього класу. Наразі в цій гімназії першого і другого класів з українською мовою навчання вже немає.

«Українська ідентичність у Криму під загрозою, — зазначила перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова. — Бути українцем у Криму небезпечно. Ідентичність, яку визначають мова, медіа, такі інститути, як бібліотеки, музеї, установи культури й освіти, — все під загрозою». У зв’язку з цим, зазначила вона, «наше завдання, розуміючи, що можливості повернути Крим у нас поки що обмежені, — відстеження  того, що відбувається  в Криму».

Інші учасники «круглого столу» висловлювалися конкретніше і радикальніше як в оцінці ситуації, так і у пропозиціях. Координатор громадського об’єднання «Таврійська гуманітарна платформа» Андрій Іванець переконує: як війна з Росією почалася в Криму, так і закінчитися вона має тільки з реінтеграцією Криму в Україну. Він вважає, що повернення контролю над Кримом — надзвичайно важливе завдання не лише для українців, а й для всієї світової спільноти: «Це дуже небезпечний прецедент: анексія Криму повернула нас до часів Гітлера та Сталіна. Це агресія проти країни, яка під тиском і під гарантії світових лідерів передала країні-агресору третій за обсягом арсенал ядерної зброї. Це негативний приклад для країн, які  прагнуть отримати таку зброю».

Росія у Криму систематично порушує права людини та громадянина. Наприклад, не випускають із півострова журналіста Миколу Семену. Окупаційна влада звинуватила його у «навмисних закликах до порушення територіальної цілісності Російської Федерації». А він усього лиш писав і вголос говорив, що Крим — це Україна.

Науковець Петро Вольвач повідомив, що в Українській гімназії Сімферополя україністику прибрано зі стелажів бібліотеки, а експозицію української вишивки перейменовано на «восточнославянскую». А коли проходив так званий перепис населення 2014 року, то «міністр внутрішньої політики Криму» Дмитро Полонський заявляв, що українців у Криму нема, програмуючи фальсифікацію результатів цього перепису.

Спікери «круглого столу» заявили, що така ситуація ставить під загрозу існування українців у Криму і є фактично планомірною примусовою асиміляцією. Тому VI Всесвітній форум українців (відбувся два тижні тому в Києві) прийняв спеціальну ухвалу, в якій зазначено, що на окупованому півострові під загрозою опинилося існування понад півмільйонної громади етнічних українців, яка є другою за розмірами етнічною спільнотою на півострові.

Автори ухвали закликають міжнародне співтовариство «посилити санкції проти Росії за незаконну окупацію Криму, об’єднати їх із санкціями за агресію в Донецькій і Луганській областях і зокрема запровадити ембарго на торгівлю нафтою з Росією та відключити її від системи SWIFT до припинення агресії проти України, визволення всіх окупованих територій та виплати компенсації за понесені українською стороною втрати».

ООН, Раду Європи,  інші міжнародні організації форум закликає «вжити заходів для припинення масштабного порушення прав людини і громадянина, прав корінного кримськотатарського народу й громади етнічних українців і тримати ситуацію в цій сфері під постійним контролем до моменту деокупації».