Я учасник ліквідації аварії на ЧАЕС 2 категорії, пенсіонер. Прошу роз’яснити мені, як  нараховується пенсія та які є пільги під час  виходу на заслужений відпочинок для осіб, які мають  статус  потерпілих  від Чорнобильської катастрофи згідно із Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»?

Володимир БОРИСЕНКО,
м. Лебедин Сумської обл.

Оксана УЯЗДОВСЬКА,
начальник відділу оплати
праці та пенсійного забезпечення
Департаменту соціального захисту громадян
Мінсоцполітики:

— Згідно із статтею 49 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», пенсії особам, зарахованим до категорій 1, 2, 3, 4, встановлюються у вигляді державної пенсії та додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, яка призначається після виникнення права на державну пенсію.

Відповідно до цього закону призначаються пенсії особам, зарахованим до категорії 1.

Пенсія особам, зарахованим до категорій 2, 3 та 4, призначається та обчислюється на загальних підставах відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з урахуванням пільг, встановлених Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Особам, зарахованим до категорій 2, 3 та 4, за Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» також виплачується додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю.

Відповідно до законодавства з пенсійного забезпечення, обчислення середнього заробітку для нарахування пенсії, призначення та перерахунок пенсії, оформлення документів для її виплати здійснюють органи Пенсійного фонду за місцем проживання конкретної особи.

У  Пенсійному фонді повідомили:

— Статтею 55 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено умови зниження пенсійного віку особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення.

Зазначеною статтею зокрема передбачено, що особам, які працювали у зоні відчуження з 1 липня до 31 грудня 1986 року не менше 5 календарних днів, пенсійний вік знижується на 10 років.

Призначення та виплата пенсій такій категорії осіб провадиться відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Крім  того, особам, зарахованим до 2 категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачується щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю, у розмірі 15% прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність.