НOВOСІЛЛЯ

Буковина за темпами спорудження житла увійшла в десятку кращих

На початку жовтня цього року ВАТ ПМК-76 та ТЗоВ "Житлобудсервіс" здали в експлуатацію 121 і 130-квартирні житлові будинки на вулиці Будівельників та в новому житловому масиві "Чернівці-600" на вулиці Червоноармійській. Вартість об'єктів становить понад 29,7 млн грн та 95 млн грн відповідно. У найскладніший для будівельної галузі України 2009 р. чернівецьке ТЗоВ "Житлобудсервіс" наростило об'єми будівництва порівняно з позаминулим роком на 60%, а порівняно з минулорічними темпами - на 11%.

Основними інвесторами фірми є населення області. У земляків вдалося завоювати довіру тим, що жодного разу не затягнули термінів здачі до обумовлених в угоді. Навпаки, деякі замовники стурбовані, що будинок здається достроково. А ще завойовують споживача високою якістю будівництва. "Своїм працівникам, - наголошує генеральний директор Василь Мороз, - кажу: люди платять "рівні" гроші, то чому стіни в будинку мають бути криві?..". Високу якість будівельних робіт "Житлобудсервісу" засвідчили й висновки комісії Міністерства регіонального розвитку і будівництва.

Оплата за угодами з цією фірмою ведеться у зручному для замовників режимі - помісячно за виконаний обсяг робіт. Будівельне підприємство завжди знаходить зі своїми інвесторами взаємовигідні компромісні варіанти.

Людей приваблює високий рейтинг її фінансової надійності, сучасні економні технології систем індивідуального опалення квартир, які чернівецький "Житлобудсервіс" практикує ще з 1994 р., у чому випередив у часі навіть деякі відомі столичні будівельні компанії.

Вартість квадратного метра, наприклад, у новому будинку на вулиці Будівельників - 3900-4800 грн залежно від поверху та розташування. Це друга черга чотирисекційного житлового комплексу, добудування ще 200 квартир якого мають завершити наступного року. В основному це 1-5-кімнатні помешкання. В їх вартість і готовність входять броньовані двері, домофон, металопластикові вікна, зовнішнє утеплення, благоустрій території. Минулого року 12 квартир ТЗоВ "Житлобудсервіс" виділило малозабезпеченим верствам населення.

За словами начальника головного управління капітального будівництва Валерія Карватського, цьогоріч місцева влада викупила у таких приватних фірм ще кілька квартир для малозабезпечених та пільгових категорій населення. З 2011 р. для буковинців вступає в дію державна програма "Доступне житло", тож кількість новоселів соціального житла буде відчутнішою, а черга зменшиться.

КOМПЕТЕНТНO

Василь ГУРАЛЬ, начальник відділу обліку та розподілу житла департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міськради:

- В обласному центрі Буковини на квартирному обліку зареєстровано 8 тис. осіб, у тому числі майже сотня сімей загиблих при виконанні службових обов'язків, інвалідів війни та прирівняних до них. На виконання урядової програми і забезпечення житлом пільгових категорій черговиків оголошено тендер серед будівельних фірм на спорудження такого житла за ціною до 4300 грн кв. м. З учителів, медпрацівників, що перебувають на міському квартирному обліку, створено 4 житлово-будівельні товариства забудовників, яким рішенням сесії міськради для здешевлення вартості житла виділено безкоштовно земельні ділянки на вулиці Рівненській. Такі товариства користуються пільгами і в оподаткуванні коштів, спрямованих на будівництво. Їх створення триває. Це один зі шляхів скорочення черги на соціальне житло.

ДOВІДКA "УК"

За останні роки на Буковині здається понад 160 тис. кв. м житла. За півріччя в області збудовано 106,4 тис. кв. м, що на 171% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

Водночас, кожна 15-та в області і кожна 4-та сім'я в Чернівцях перебуває на квартирній черзі. Минулого року 111 родин поліпшили свої житлові умови. За десять останніх років кількість сімей, які отримали квартири, зменшилась у 2,9 раза.

В області, за даними Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, діє 943 будівельні організації. З них - 615 в обласному центрі. Левова частка у спорудженні житла буковинцям належить п'яти великим будівельним фірмам, серед яких ТЗоВ "Житлобудсервіс" та ВАТ ПМК-76.