Нова хвиля часткової мобілізації, яка розпочалася 20 січня, триватиме три місяці. Протягом цього часу  до армійських лав заплановано мобілізувати 50 тисяч осіб. Якими були перші дні четвертої черги, дізнавалися кореспонденти  «Урядового кур’єра». 

Київ. Рознесено понад тисячу повісток

Київський міський військовий комісар Володимир Кидонь повідомив, що нині в коридорах столичних військкоматів не велелюдно. Однак за кілька днів ситуація зміниться. Конкретних цифр про кількість столичних мобілізованих він не оприлюднив, зауваживши, що повісток рознесено більш як тисячу.

Консультації з «добрими» людьми, як уникнути військкомату, В. Кидонь вважає провокаціями російських силових структур. І застерігає, що ні суд, ні ухиляння від мобілізації, ні стан алкогольного сп’яніння під час перебування у військкоматі не на користь людині. Тож просить не піддаватися на таке.

За словами Володимира Кидоня, до четвертої черги мобілізації військові структури готувалися ретельно. Врахували помилки попередніх черг, серед яких стислі строки проходження медкомісії. А ще він визнав, що в зону бойових дій торік потрапляли громадяни без належної підготовки.

Полковник Кидонь вважає, що ніхто не має права скасовувати або заміняти на грошовий відкуп священний обов’язок кожного громадянина України — захист Вітчизни. Така норма, на його думку, розділить суспільство на грошовитих і бідняків. На плечі останніх ляже подвійне навантаження. За словами військкома, приклад слід брати з Ізраїлю. Там армійський вишкіл проходять навіть жінки.

Львівщина. Переселенці просяться на службу

До Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного ОРВК першого дня четвертої хвилі мобілізації з’явилися понад 60 осіб, повідомив керівник Західного регіонального медіа-центру Міноборони України Олександр Поронюк. А це значно більше, ніж під час попередніх хвиль, і свідчить про те, що збільшується кількість людей, які вважають своїм громадянським обов’язком захист України.

Отримають повістки і придатні до несення військової служби тимчасово переміщені особи. На Львівщині, повідомив заступник голови облдержадміністрації Володимир Харчук, близько 600 переселенців, яких можуть мобілізувати на загальних підставах. За підсумками минулої хвилі мобілізації поповнили лави української армії 23 добровольці з числа переселенців, які переїхали на Львівщину. Серед них чимало тих, хто приходить до військкоматів добровільно, не чекаючи повісток. Так, колишній донеччанин, якого медкомісія визнала не придатним до служби в армії у мирний період, готовий поповнити лави українського війська нині. Його відправлять на додаткове медичне обстеження, й за результатами буде прийнято остаточне рішення.

Черкащина. Військкомати — в кожен район

Першого мобілізаційного дня, 20 січня, на призовних пунктах військкоматів Черкащини стало людно. Приходять ті, хто вважає своїм патріотичним обов’язком захищати Батьківщину. Як зауважив обласний військовий комісар полковник Євген Курбет, нині у зоні АТО воює понад три тисячі черкащан.

Готуючись до четвертої хвилі, в області провели заходи, спрямовані на координацію зусиль усіх причетних до цього служб. Голова облдержадміністрації Юрій Ткаченко розповів, що правоохоронці розгорнули пошук військовозобов’язаних, яким надіслано повістки про явку у військкомат. Є проблеми із проходженням медогляду. Дехто намагається ухилитися від мобілізації через хабарі.

— Співпрацюємо з центром зайнятості, щоб задіяти насамперед тих, хто не працевлаштований. Триває роз’яснювальна робота щодо виплати зарплат, пільг. Орієнтир — на патріотично налаштованих військовослужбовців, — зазначив Юрій Ткаченко.

Нині велику відповідальність покладено на військові комісаріати. Останнім часом їхня мережа зменшилася — кілька районних об’єднали в один. У Генштабі, за словами полковника Євгена Курбета, опрацьовують документи щодо повернення військкоматів у кожен районний центр.

Волинь.  Озолотитися  не вдалося

Співробітники СБУ затримали головного спеціаліста відділення комплектування Нововолинського райвійськкомату під час одержання хабара. Він вимагав понад дев’ять тисяч гривень у місцевого жителя за звільнення від військової служби.

За цим фактом УМВС у Волинській області вже зареєструвало кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368, санкція якої передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі спеціальною конфіскацією.

Полтавщина. У співпраці з громадами

Під час четвертої хвилі мобілізації на Полтавщині  врахують попередні помилки і працюватимуть з громадами.

Як зазначив обласний військовий комісар Борис Павлов, раніше помилки виникали через недопрацювання усіх гілок влади й відсутність роз’яснювальної роботи.

Голова облдержадміністрації Валерій Головко застеріг військових комісарів і керівників районів, щоб ті не працювали за старими методами.

— Із кожним керівником треба працювати індивідуально, враховуючи і їхні інтереси, і завдання держави, — наголосив він, принагідно нагадавши, з чого треба почати мобілізаційну роботу на Полтавщині. — Спершу треба звернутися до центрів зайнятості. Виявити людей, які не задіяні в активній роботі на громаду. А з останніми продовжувати роз’яснювальну роботу.

Матеріали підготували Ольга ПРОКОПЕНКО, Валерій МЕЛЬНИК, Владислав КИРЕЙ,  Оксана МЕЛЬНИК, Олександр ДАНИЛЕЦЬ, «Урядовий кур’єр»