З 1 листопада 2015 року в Україні чинний мораторій на експорт не­обробленої деревини (лісу-кругляка) всіх порід, крім сосни. А з 1 січня 2017-го набрав чинності мораторій на експорт необробленої сосни. Заборона або обмеження експорту лісової продукції — не унікальне явище, воно є у 33 країнах.

Під час чинності мораторію в обхід не тільки національного законодавства, а й стандартів і регламентів ЄС, 40% лісу було вирубано або продано незаконно. Не вирішено питання безконтрольного варварського вирубування українських лісів та подальше незаконне вивезення деревини за кордон.

Законом передбачено збільшення адміністративної та кримінальної відповідальності за незаконне вирубування лісу і подальший експорт деревини поза митним контролем (контрабанду).

Прем’єр-міністр  Володимир Гройсман у липні цього року ініціював проведення масштабних перевірок підприємств лісової промисловості щодо контрабанди деревини.

Як повідомили  «Урядовий кур’єр» в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, найбільше скарг на недостатні лісоохоронні заходи  надійшло від жителів Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Житомирської, Чернігівської та інших областей. Небайдужі громадяни повідомляли про непоодинокі випадки приховування злочинних дій місцевими чиновниками, працівниками лісових господарств та про брак належної реакції представників уповноважених контролюючих органів.

Проте у деяких ситуаціях проведені перевірки не знайшли офіційного підтвердження фактів порушень законодавства.

На урядову «гарячу лінію» зателефонувала жителька Херсона й повідомила, що у селі Голопристанського району Херсонської області  вирубують ліс. У Херсонському обласному управлінні лісового та мисливського господарства поінформували, що лісничий з дільничним поліцейським перевірили факти, викладені у зверненні. За підсумками обстеження лісового масиву виявлено незаконне вирубування і пошкодження дерев сосни звичайної. Шкода, завдана державі, становить майже 3 тисячі гривень. Матеріали спрямовано до Головного управління Національної поліції в Херсонській області.

Зі схожим питанням звернувся і житель Ржищева Київської області. Заявник повідомив, що в Ольшаницькому лісництві невстановлена особа  вирубує дуби та ясени. Поблизу села Володимирівка Білоцерківського району також вирубують лісові насадження. Заявник просив з’ясувати підстави таких дій.

Київське обласне та в місті Києві управління лісового та мисливського господарства повідомило, що лісові ділянки, про які йдеться у зверненні, перебувають у постійному користуванні ДП «Ржищівський військовий лісгосп». Рубки у 2018 році було проведено на підставі лісорубних квитків. Отже, порушень лісового законодавства не виявлено.

Львів’янин  просив запобігти розкраданню деревини з території лісгоспів села Велика Волосянка Старосамбірського району. Зі слів заявника, це роблять невідомі особи, а лісники не реагують. Неодноразові звернення до Державної екологічної інспекції у Львівській області результатів не дали.

У відповіді Державної екологічної інспекції у Львівській області зазначено, що під час перевірки з участю заявника проведено обстеження кварталу лісництва ДП «Старосамбірське ЛМГ» і виявлено пеньки свіжозрізаних дерев породи ялиця біла. Відповідні матеріали для встановлення особи порушника надіслано до Головного управління Національної поліції у Львівській області.

За період з 24 по 31 жовтня 2018 року на урядовій «гарячій лінії» зареєстровано 29 815 звернень, з них телефоном — 27 915, через інтернет — 1900.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 цілодобово та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Lifecell. 

 Особи з порушенням слуху можуть звернутися на урядову «гарячу лінію» за допомогою Skype-зв’язку за таким іменем:  Урядова гаряча лінія 1545-1, Урядова гаряча лінія 1545-2, Урядова гаряча лінія 1545-3. 

 Працює «гаряча лінія» для кандидатів на посади фахівців з питань реформ: (044) 284-19-64. 

 Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.  

 Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044) 284-19-15. 

 Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua