Яким за законом має бути щомісячний розмір доплати за заподіяну здоров'ю шкоду для працюючого пенсіонера, котрий проживає у зоні радіоактивного забруднення (4 категорія)? Чула, що начебто вона становить одну мінімальну зарплату. Так це чи ні? Бо мені як працюючій пенсіонерці нічого не доплачували. То, може, є сенс подати на своїх колишніх роботодавців до суду?

Ольга НОЗДРАЧОВА,
м. Фастів Київської обл.

Олена КРАВЧЕНКО,
директор Департаменту соцзахисту громадян,
які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Мінсоцполітики:

- Справді, окремими статтями Закону "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - закон) компенсаційні виплати, доплати та допомоги громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, встановлено в розмірах, обчислених з огляду на мінімальну заробітну плату, встановлену законом (ст. 30, 36, 37, 39, 48).

Реалізація зазначеного закону, який спрямований на захист прав постраждалих громадян, суттєво обмежена реаліями економічного життя країни. За статтею 95 Конституції України, виключно законом про Державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків.

На реалізацію в повному обсязі положень закону, за прогнозною оцінкою, потрібно понад 70 млрд грн, що значно перевищує можливості державного бюджету.

Норми, які вводяться законом про Державний бюджет України, є безумовними та пріоритетними стосовно інших законів України. Для стабілізації економічного становища в державі всі суспільні потреби, які тягнуть за собою видатки з Держбюджету, в тому числі і розміри доплат та компенсацій, мають бути задоволені, враховуючи реальні фінансові можливості його видаткової частини.

Відповідно до Закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік" (стаття 101), Закону "Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (стаття 73), Закону "Про Державний бюджет України на 2009 рік" (стаття 71) та Закону "Про Державний бюджет України на 2010 рік" (стаття 70) Кабінету Міністрів було надано право встановлювати розміри соціальних виплат громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які відповідно до законодавства визначаються залежно від розміру мінімальної заробітної плати, в абсолютних сумах у межах асигнувань, передбачених за відповідними бюджетними програмами.

Паспортами бюджетних програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, як і в попередні роки, затверджені видатки з розрахунку розміру виплат відповідно до постанов Кабміну.

З огляду на існуючі фінансові можливості держава гарантує виплату окремих видів компенсацій і допомог у розмірах, визначених постановою Кабміну від 26 липня 1996 року N 836 "Про компенсаційні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", якою передбачено доплату працівникам, що працюють на території зони посиленого радіоекологічного контролю (ст. 39 закону) - 5 гривень 20 коп. Така допомога провадиться пропорційно відпрацьованому часу, але не більше від визначеного розміру.

Підвищення розмірів компенсаційних виплат і допомог громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можливе лише за умови суттєвого збільшення фінансування з держбюджету, який приймається Верховною Радою.