Мені 54 роки. Через важкі хвороби була змушена піти на пенсію раніше — до настання пенсійного віку. А у минулому році помер мій батько — учасник бойових дій, інвалід війни, який отримував пенсію за особливі заслуги перед Україною. В моїй родині четверо осіб, з яких троє — непрацездатні. Серед них — онука, інвалід з дитинства.

Чи можу я розраховувати на пенсію за батька? І ще. За життя батько перебував на черзі щодо проведення капітального ремонту житла. Але так і не дочекався. Чи маю я право отримати грошову компенсацію за те, що 14 років після смерті матері доглядала за батьком?

Також хочу дізнатися, чи має право наша родина отримати пільги на оплату за житлово-комунальні послуги, якщо в сім’ї є дитина – інвалід з дитинства?

К. БОЙКО,
селище Куликівка
Чернігівської  обл.

Іван БОГУШ,
перший заступник
начальника головного управління праці
та соціального захисту населення
Чернігівської облдержадміністрації:

— Відповідно до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» у разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги перед Україною, право на встановлення надбавки до пенсії мають непрацездатні члени сім’ї померлого, зазначені у статті 36 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з вищевказаною статтею закону до непрацездатних членів сім’ї померлого належать, зокрема, діти померлого годувальника, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до досягнення 18 років (що повинно бути документально підтверджено органами медико-соціальної експертизи). Оскільки ви не відноситесь до зазначеної категорії осіб, для розгляду питання щодо встановлення надбавки за особливі заслуги перед Україною у разі втрати годувальника, за нагороди вашого батька, немає законних підстав.

Відповідно до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інвалідам війни передбачено проведення безоплатного капітального ремонту власних житлових будинків і квартир у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. За повідомленням управління праці та соціального захисту населення Куликівської райдержадміністрації, ваш батько за життя на черзі для проведення безоплатного капітального ремонту будинку не перебував, оскільки не був власником будинку.

Відповідно до Закону «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» дітям-інвалідам пільги на оплату житлово-комунальних послуг не передбачені.