Маг 
Віталій ЛУЗКАРЬ

24-річний ілюзіоніст Віталій Лузкарь став переможцем третього сезону шоу "Україна має талант" на каналі СТБ. Глядачі спостерігали за його виступом, затамувавши подих, а журі хапалося за серце. Легкий, витончений, артистичний молодий ілюзіоніст демонстрував фокуси, за які його назвали "українським Копперфільдом". Дива можливі - в цьому впевнюєшся, коли очі фіксують, як Віталій перетворює клітку з білими горлицями на чудову незнайомку або "розчиняє" в повітрі дівчину, а сам загадковим чином зникає із закритої коробки, яку пронизують вогняні стріли.

Про те, чи легко було отримати звання найталановитішої людини країни, Віталій Лузкарь розповів в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту "Урядового кур'єра".

- Віталію, ви вже відчули, як це - прокинутися вранці знаменитим?

- Поки що ні. Звичайно, мене всі вітають: родичі, друзі, близькі. Всі дуже радіють. А я досі не можу в це повірити. Коли до мене підійшла дівчинка і попросила автограф, я навіть подумав: "Може, переплутали з кимось?".

- Ваш виступ був дуже чітким і гармонійним. Невже зовсім не хвилювалися?

 

 

 Ще й як хвилювався! Адже в мене такий жанр - ніколи не можна бути впевненим у тому, що не трапиться якогось збою чи взагалі не впораєшся з номером. І виправити вже нічого не можна, адже виступ йде в прямому ефірі. Вокаліст може взяти не ту ноту, акробат не виконає якийсь трюк, але у них є можливості виправити ситуацію, змусити глядачів забути про помилки. А якщо в ілюзіоніста не вийде фокус, тут уже нічим не допоможеш. Глядачі не пробачать!

- Раніше вам доводилося виступати на таких серйозних шоу?

- Кілька років тому, я був тоді студентом 2 курсу естрадно-циркового училища, виступав на Московському конкурсі сценічної магії "Магічний кристал". Показував номер з картами і свідомо порушив одне з неписаних правил фокусників - не сідати до глядачів спиною. Журі сподобалася моя сміливість (так працювати складніше, адже фактично карти відкриті глядачам), і вони віддали мені 1-е місце.

- А глядачі розгледіли, в чому фокус?

- Ні! Але їм теж сподобалося, і я отримав приз глядацьких симпатій. Це був мій перший досвід публічного виступу такого рівня. Звичайно, шоу "Україна має талант" - набагато серйозніше. Це був найважливіший виступ у моєму житті. Адже на мене дивилася вся країна!

- Віталію, коли ви вперше зрозуміли, що хочете стати фокусником?

- Цікавитися цим почав ще в дитинстві, а серйозно задумався років у 14, коли побачив фокуси Девіда Копперфільда. Спочатку сам намагався розгадати, в чому їх секрет, купував на "Петрівці" книжки, тренувався вдома. Потім вступив до естрадно-циркового коледжу і почав займатися цим професійно. Зараз закінчую Національну академію керівних кадрів культури і мистецтва.

- Один із членів журі назвав вас "українським Копперфільдом". А ви самі вважаєте, що досягли його рівня?

- Що ви, звичайно, ні. Копперфільд великий ілюзіоніст. А мені треба ще дуже багато працювати.

- У вас складний реквізит. Хто його робив?

- Професійні майстри, з якими я працюю досить давно.

- Отже, вони знають секрети ваших фокусів?

- Звичайно, знають. Але це надійні люди, вони секрети не розголошують!

- На півфіналі ви обіцяли розкрити хоч би один маленький секрет. Розкрили?

- Поки що ні. А взагалі я на такі питання відповідаю: спритність рук і тренування - ось і весь секрет. Я вже багато років треную руки - постійно кручу в руках кульки, монети.

- Один із ваших трюків - фокус з левітацією - справляє незабутнє враження на глядачів. А хто ця дівчина, яка так красиво ширяє в повітрі?

- Це моя асистентка Олеся Рудяшкина, вона виступає зі мною вже не перший рік. Асистентка повинна знати всі нюанси нашої справи, і Олеся досконально їх вивчила. Вона справжній професіонал.

- За 1-ше місце в цьому конкурсі присуджується приз в мільйон гривень. Ви вже отримали гроші? На що збираєтеся їх витратити?

- Ще ні, оскільки напередодні фіналу в мене викрали паспорт, але сподіваюся, що отримаю найближчим часом. Я задумав грандіозний проект, поки не хотів би розкривати подробиці. Скажу лише, що він пов'язаний з моєю професією - мистецтвом ілюзії.

ДОСЬЄ "УК"

Віталій ЛУЗКАРЬ. Hародився 1987 р. у Києві. Закінчив Естрадно-цирковий коледж та Національну академію керівних кадрів культури та мистецтва. Брав участь в професійних конкурсах, став переможцем Гран-Прі Московського клубу фокусників і переможцем Міжнародного конкурсу сценічної магії "Магічний кристал".

 

Наталія ДОЛИНА,
"Урядовий кур'єр"