СИГНАЛ ТРИВОГИ

Останнім часом на головний біль скаржаться не тільки люди середнього й похилого віку,
а й дошкільнята

Олена КОЗАК
для «Урядового кур’єра»

А ще жартома кажуть, що дурна голова боліти не буде і що від головного болю допомагає лише гільйотина. А якщо серйозно — з чим пов’язаний масовий сплеск головного болю навесні та чи можна його позбутися?

Лікарі висувають різні версії сезонного головного болю. Невропатологи вважають, що «корінь зла» криється у мізках, терапевти — в судинах, а психотерапевти звалюють усе на стрес. І кожен із цих фахівців має рацію по-своєму.

Довгий список провокаторів

Провокаторів, що викликають головний біль, дуже багато. Це можуть бути депресивний стан, стрес, гормональні зміни, нерегулярне харчування, травми, побічні ефекти від ліків. Це далеко не весь перелік збудників головного болю різної ∂енези. На жаль, з кожним роком цей реєстр інтенсивно поповнюється новими подразниками. Сама ж хвороба стає дедалі агресивнішою й сильнішою. Знайти її первинні осередки лікарям стає щороку складніше, адже спектр збудників головного болю ширшає.

За словами лікаря Інституту нейрохірургії ім. академіка А.Ромоданова АМН України Людмили Дунаєвської, витоки головного болю можуть брати свій початок з функціональних проблем в організмі людини. Саме функціональні сплески активуються у весняно-осінні періоди — через переведення годинників, збільшення або зменшення сонячного тепла, через появу грози та шквальних дощів, поривчастого вітру, цвітіння, перепади атмосферного тиску та інших погодних явищ. Все це призводить до гормонального дисбалансу, що в свою чергу впливає на загальне самопочуття людини. Близько 65% хворих, що скаржаться на головний біль, — це люди з функціональними проблемами, так звані метеозалежні.

Часто головний біль вказує на іншу серйозну хворобу. Саме від адекватного та своєчасного трактування таких сигналів залежать правильне лікування й загальне самопочуття людини. 35% хворих, що скаржаться на головний біль, потребують серйозного медичного втручання і стаціонарного догляду. До них належать вроджені й набуті аномалії в організмі (патології судин, остеохондрози, сколіози, інші проблеми хребта, запалення трійчастого нерва, менінгіти, енцефаліти) та різні невралгічні розлади, які потрібно якнайшвидше діагностувати в спеціалізованих закладах та відповідно лікувати.

Головний біль також може засвідчувати збій чи перебудову в організмі. В зоні ризику перебувають діти й підлітки. В період бурхливого статевого дозрівання головний біль часто свідчить про негаразди як фізичного стану, так і духовної рівноваги. У підлітків внутрішні органи швидко ростуть, а основні кістки скелета залишаються тривалий час на колишньому рівні. Це приводить до сколіозів і остеохондрозів. Такі патології ускладнюють нормальну циркуляцію крові, тим самим провокуючи нестерпний головний біль.

Ще один поширений діагноз нашого часу, притаманний дітям та підліткам, — вегетосудинна дистонія, яка проявляється досить різнобічно — від запаморочень та головного болю до збою у роботі шлунково-кишкового тракту. Недуга трапляється навіть у дітей трирічного віку. До речі, вона передається у спадок. Найперше, на що зверне увагу лікар при діагностуванні хворого, — низький рівень гемоглобіну в крові. Цей показник виступає на початкових стадіях ключовим при виявленні симптомів вегетосудинної дистонії.

Мігрень у спадок

Найсильніші різновиди головного болю — мігрень та кластерні болі — притаманні, хоч  дивно, різним статям. Термін «мігрень» уперше вжив давньоримський лікар Гален. Це серйозне захворювання невралгічного характеру, що проявляється украй гострими приступами нестерпного болю. Мігреневий головний біль притаманний жіночій статі. Більше того, деякі вітчизняні світила медицини стверджують про його передачу у спадок, від матері — дочці.

Кластерні головні болі у більшості своїй нестерпно набридають сильній статі. Якщо мігрень виникає поступово та триває відносно недовго (від години до трьох днів), то кластерні болі з’являються раптово і надовго (від тижня до кількох місяців). За день людина може відчути до десяти приступів пронизливого головного болю кластерного типу.

«Уявіть, що ваше око вичавлюють із очниці, а повіка починає спухати. Гострий ніж встромляється у голову, спричиняючи виснажливий і жахливий біль. Ваш єдиний порятунок — ходити з кімнати в кімнату, плакати, битися об підлогу». Так описав кластерний біль один із пацієнтів неврологічної лікарні. Такі напади можна на деякий час локалізувати в домашніх умовах, але зволікати з відвідуванням лікаря категорично заборонено.

ФАХІВЦІ РАДЯТЬ

Чергуйте фізичну й розумову працю з відпочинком

Самолікування пігулками може призвести до ускладнень у встановленні об’єктивного діагнозу та до загострення хвороби.

Найперше, що повинна зробити людина, яка страждає від надокучливого головного болю, — звернутися по консультацію до районного невропатолога, щоб у поліклініці здати необхідний мінімум аналізів: загальний аналіз крові (покаже наявність холестерину та рівень гемоглобіну), забір крові на біохімію (відкриє густину та насиченість крові), ультразвукову доплерографію голови та шиї (відобразить наявність тромбів, бляшок, патологію судин, швидкість кровообігу).

Планова перевірка в ендокринолога на відхилення у функціонуванні щитоподібної залози також не завадить. Щоб послабити деструктивний вплив на організм зовнішніх чинників, слід запровадити чіткий розподіл між режимами відпочинку та активною діяльністю, фізичною та розумовою працею.

Регулярне та збалансоване харчування, приправлене мінерально-вітамінним комплексом, — також невід’ємна складова здорового організму людини, особливо навесні та восени.

Природні гормони щастя — такі, які містяться в бананах та помідорах, — допоможуть якнайшвидше подолати депресивний стан, що неодмінно супроводжує ці пори року. Вчасний точковий масаж голови та шиї запобігатиме нападом надокучливого сезонного головного болю. Потрібно знайти найболючішу точку на голові і пальцем систематично натискувати на неї (рефлексотерапія в домашніх умовах). Аромотерапія й дихальна гімнастика також будуть доречними.

Під час нападу нестерпного головного болю слід усамітнитись у затемненій кімнаті, покласти на голову змочений у холодній воді і викручений рушник та деякий час полежати в повній тиші. Допомагають також теплі ванночки для рук з додаванням ароматичних олій (лаванда, лимон, м’ята та майоран).