ДОВКІЛЛЯ

До новорічних красунь прикріплюватимуть електронні чипи з повною інформацією про їхнє походження 

 

Зокрема в електронних ярликах значитиметься, з якого лісгоспу та лісництва сосна чи ялина, який сорт та якість дерева. Чип кріпитимуть так, що зняти його без пошкоджень буде неможливо. Завдяки цьому можна визначити відповідність товару супровідним документам, тому будь-якому працівникові міліції або інших правоохоронних органів буде легко перевірити законність придбання хвойних красунь з лісових плантацій і виявити, чи не прибула ця ялинка з екологічно небезпечної Чорнобильської зони. Про це під час брифінгу повідомив голова Державного агентства лісових ресурсів Віктор Сівець.

За його словами, запровадження електронного обліку деревини не вплине на вартість новорічних дерев, адже один такий чип коштує лише 1,34 грн. «Цього року лісові красуні в середньому коштуватимуть 50—52 грн. Підвідомчі підприємства Держлісагентства можуть поставити для реалізації близько 6 млн новорічних ялинок. З них 5 млн — вирощені на спеціальних плантаціях, а 1 млн — вибрані під час вирубок. Крім того, є можливість в достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій», — наголосив посадовець.

Малеча рада будь-якій ялинці. Фото з сайту h3.ggpht.com

Задля охорони лісових красунь від незаконних вирубок Держлісагентство спільно з МВС видали наказ  «Про взаємодію органів внутрішніх справ та державних органів лісового господарства щодо забезпечення охорони хвойних насаджень в передноворічний період 2012 року» та надіслало всім територіальним органам Держлісагентства та МВС. Цей наказ зобов’язує керівників державних органів лісового господарства і начальників ГУМВС України в Автономній Республіці Крим, містах Києві, Севастополі та в областях забезпечити створення при лісогосподарських підприємствах бригад із працівників державної лісової охорони та представників органів МВС за участю природоохоронних відомств. Також здійснюватимуться цілодобові рейди у хвойних лісових масивах, а з числа працівників державної лісової охорони та органів міліції буде створено тимчасові пости на дорогах, приміських залізничних станціях, у населених пунктах для перевірки документів на право перевезення та продажу ялинок.

Говорячи про штрафні санкції, Віктор Сівець повідомив, що постановою Кабінету Міністрів затверджено такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу, із проведенням щорічної індексації. Згідно з цією постановою, за одне незаконно зрубане в лісі хвойне деревце діаметром пня до 10 см штраф становитиме 189 грн, 10,1-14 см — 333 грн, 14,1-18 см — 854 грн, 18,1-22 см — 1753 грн, повідомляє прес-служба Держагентства лісових ресурсів.

«Крім цього, згідно зі ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення, порушники сплачують штраф у розмірі від п’яти  до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи — від семи до дванадцяти (119-204 грн). Отже, за незаконно зрубану ялинку порушник має відшкодувати принаймні 274 грн», — підсумував Віктор Сівець.