РОБОЧИЙ ВІЗИТ

Президенти України та Польщі учора в Києві ще раз обговорювали Асоціацію з ЄС та питання екс-прем’єра Юлії Тимошенко

Польща незмінно підтримує курс європейської інтеграції України. Про це заявив глава сусідньої держави Броніслав Коморовський під час спільної прес-конференції з Президентом України Віктором Януковичем. «Ми повністю і незмінно підтримуємо європейські прагнення України. У тому числі в Раді Європи. Польща досягла величезного прогресу, приклавши багато зусиль. І ми сподіваємося, що Україна стане частиною європейського прогресу», — сказав він.

Саміт не за горами

За словами гостя, «прогрес України має виявлятися в питаннях права ... Завершено переговори щодо поглибленої зони вільної торгівлі з ЄС, тривають переговори про Асоціацію з ЄС ... Все це завдяки великій роботі українського суспільства і політичних команд. Правдивих друзів ми пізнаємо, коли переживаємо  важкі часи. Ми хочемо бути друзями Україні. Тому ми щиро кажемо про труднощі. І тому ми говорили, в тому числі, яким шляхом можна йти в напрямку європейських структур, долаючи труднощі. І в цьому контексті ми говорили про справу Юлії Тимошенко. Це питання викликає в нас стурбованість. Так сприймають це питання в Європі, особливо, враховуючи саміт у грудні», — сказав Броніслав Коморовський.

У свою чергу Віктор Янукович зазначив, що українське керівництво налаштоване й надалі підтримувати таку динаміку наших відносин, яка є нині. «І ми будемо раді вітати Президента Коморовського в Україні з державним візитом у наступному році», — сказав він.

За словами глави Української держави, він обговорив з колегою питання подальшого поступу України на шляху європейської інтеграції. Однією з тем було завершення переговорного процесу щодо Угоди про асоціацію і проведення саміту Україна — ЄС у Києві. «Ми торкнулися насамперед тих питань, які залишаються відкритими і потребують політичних рішень. У першу чергу йдеться про європейську перспективу України. Ми також торкнулися питання Тимошенко», — зазначив Віктор Янукович.

За словами українського Президента, на переговорах йшлося і про двосторонню економічну співпрацю, зокрема про реалізацію перспективних спільних проектів у галузі торгівлі, інвестицій та енергетики. Також актуальною нині є спільна робота з підготовки до проведення чемпіонату Європи з футболу.

Поділяємо біль Польщі

А у першій половині дня Віктор Янукович і Броніслав Коморовський взяли участь у церемонії закладання капсул пам’яті громадян Польщі — жертв репресій 1936 — 1941 років до польської частини Меморіалу жертвам тоталітаризму, що буде споруджений на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили».

Віктор Янукович підкреслив, що Український народ поділяє біль Польщі, пов’язаний із втратою своїх синів і доньок. «Суд історії не має термінів давнини, допоки пам’ять живе у серцях нащадків. Вшанувати кожного, хто спочив у братській могилі Биківнянського лісу, є справою нашої честі, нашим спільним обов’язком. Ми також віддаємо шану всім закатованим у сталінських тюрмах і концтаборах. Ми це робимо для того, щоб ніхто й ніколи не забув катастрофи, яку пережили український, польський та інші народи у ХХ столітті», — заявив глава держави.

Звертаючись до польської делегації, Віктор Янукович зазначив: нинішня церемонія свідчить про те, що два  братніх народи, які пройшли чимало випробувань, зуміли обрати єдиний вірний шлях злагоди і творять нову сторінку спільної історії взаєморозуміння і добросусідства.

«Ми повинні і надалі співпрацювати у цій святій справі, засуджуючи злочини тоталітарних режимів для запобігання подібним трагедіям у майбутньому. Нас єднає спільна пам’ять, відданість ідеалам свободи, миру і гуманізму. Нас єднає віра у наше спільне європейське майбутнє, побудоване на спільних європейських цінностях», — наголосив Президент.

До Меморіалу було закладено капсули із землею з таборів ув’язнених у Старобільську, Козельську, Осташкові, Катині під Смоленськом, табору в селі Мідне неподалік Твері, табору П’ятихатки під Харковом, а також капсули з польською землею з-під Варшави. Учасники церемонії вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання, після чого глави держав поклали квіти до Пам’ятного Хреста та Пам’ятного знака польських поховань.

Зустріч Президента України Віктора Януковича з Президентом Республіки Польща Броніславом Коморовським. 28 листопада 2011 року. Фоторепортаж Михайла МАРКІВА