САМОВРЯДУВАННЯ

Уряд підготував проект закону "Про місцевий референдум"
 

Сьогоднішню днину можна без перебільшення назвати своєрідною "законодавчою зливою". Що не день, то обговорення нових проектів вкрай потрібних суспільству законодавчих актів, окремі з яких ми чекали десятиріччями, а то й з перших років незалежності, стають відкритою ареною палких дискусій.

Найпозитивніший момент такої активності - все це робиться до того, як законопроект виноситься в зал парламенту, а отже, можна завчасно зробити його кращим, послідовнішим, узгодити із вже чинними законами, аби знову не розпочинати з "колеса".

Не виняток і такий чутливий для суспільства документ як проект закону "Про місцевий референдум", "круглий стіл" з проблематики якого зорганізував у понеділок Комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування у співробітництві з Програмою Ради Європи "Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування".

- Питання слухається із великим запізненням. Коли б ми ухвалили цей закон два-три роки тому, рівень демократичності вітчизняного суспільства був би набагато вищим, - слушно завважив голова профільного парламентського комітету Олександр Омельченко. І нагадав присутнім невеселу історію з намаганням столичної громади, яка вдосталь надивившись на чудасії "космічної команди", два роки тому вирішила зініціювати в Києві референдум про недовіру владі. Закінчилося все заледве не комічно: відповідно до чинного закону, ухваленого в далекому тепер 1991-му, столичний голова власноруч не підписав рішення про проведення референдуму ... проти себе.

Результати такого законодавчого "стримання" демократії завдали непоправного удару по іміджу Києва, загальмували його розвиток.

З огляду на це з'яву зініційованого і підготовленого Кабінетом Міністрів законопроекту можна лише вітати. Адже він має зробити досконалішою саму процедуру проведення місцевого референдуму, створити належні умови для реалізації ухвалених на ньому рішень та гарантувати громадянам їхнє конституційне право. Такий вердикт документу винесли і експерти Ради Європи, зокрема поважний професор Сорбони, глибокий знавець засад місцевого самоврядування пан Жерар Марку.

Певна річ, учасники дискусії зосередилися на питаннях, які вимагають доопрацювання, уточнення, врахування європейської та вітчизняної практики. Приміром, європейські експерти та наші фахівці пропонують зменшити поріг норми обов'язкової участі в референдумі з 50 відсотків до більш реалістичної -30-35.

- Референдум це не лише вибори, це важлива складова європейської парсепативної демократії, тобто можливість якомога більше громадян залучити до участі в справах місцевої громади, - підсумував розмову керівник Програми РЄ В'ячеслав Толкованов. - Тому законодавче оформлення такої прямої демократії дуже важливе для України.