СПІВПРАЦЯ

Підбито підсумки участі Сум в українсько-польському проекті "Міста, що розвиваються - використання польського та українського досвіду у сфері сучасного самоврядування".

Підсумовуючи перший етап практичної реалізації запланованого, міський голова Сум Геннадій Мінаєв та директор департаменту розвитку Любліна Кшиштоф Лонка високо оцінили одержані результати. Як наголосив керівник українського міста, завдяки проведеній роботі Суми хоч і не дуже, однак таки наблизилися до європейських стандартів на багатьох напрямках свого розвитку і діяльності. Зокрема, зазнали відчутних позитивних змін організація роботи Єдиного дозвільного центру, план стратегічного розвитку території, маркетинг і туризм, основи проектного менеджменту, система управління якістю ІSO 9001 тощо.

На переконання обох сторін, результативна співпраця двох міст тільки розпочинається. Вже прийнято рішення про її продовження у 2011 році з тим, аби теоретичні напрацювання почали давати конкретну віддачу. На переконання розробників проекту, Сумам передусім необхідно більше надавати практичної уваги розвитку територіального маркетингу. Іншими словами, вміємо готувати, але не вміємо подавати. Українське місто має надзвичайно високий потенціал стосовно залучення іноземних інвестицій та розвитку туристичної діяльності.

Розробляючи напрямки співпраці у 2011-му, партнери означили стратегію розвитку і маркетингу міста, а також задоволення запитів клієнтів. Це створення інтегрованої системи інформації про комунальні послуги, пошук нових сучасних рішень у сфері стратегічного менеджменту, навчання державних службовців і їхнє професійне стажування, популяризація міжнародного фестивалю духових оркестрів "Сурми України", який поступово виходить на європейський рівень, інші напрямки.