ДИПЛОМАТІЯ

Учора в Страсбурзі Комітет у закордонних справах Європарламенту схвалив пропозиції до Єврокомісії та Ради ЄС  щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною

Рекомендації були викладені у доповіді, підготовленій депутатом від групи Європейських консерваторів та реформаторів Ричардом Легутком. Її проект розглянули та оприлюднили на початку вересня. Цікаво, що серед пунктів, якими комітет мотивував винесення своїх рекомендацій, був і такий: «У зв’язку з тим, що Російська Федерація надмірно тисне на Україну для того, щоб вона не створювала глибоку та всеохопну зону вільної торгівлі з ЄС, а натомість приєдналася до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану». 

У тексті також ішлося про  якнайшвидше укладення Угоди про асоціацію не пізніше кінця 2011 року, а також рекомендувалося підписати її протягом першої половини 2012 року та підготувати всі необхідні документи, аби угода могла бути ратифікована, не пізніше кінця 2012 року. У доповіді професора Легутка була і рекомендація про встановлення чітких термінів введення безвізового режиму між Україною та країнами ЄС.  В інтерв’ю «УК» (01.10.2011 р.) Ричард Легутко ще раз особисто висловив сподівання, що угода про асоціацію буде парафована під час саміту Україна-ЄС, який має відбутися у грудні в Києві.

Проте справа Юлії Тимошенко, яка поставила під загрозу долю Угоди про асоціацію, могла доволі відчутно вплинути на загалом позитивну тональність рекомендацій.  І оскільки євродепутати воліли дочекатися, як далі розгортатимуться внутрішньополітичні події в Україні, то термін внесення правок до тексту рекомендацій було подовжено до 3 листопада.

 

Європарламент поки дає «зелене світло». Фото з сайту lh4.ggpht.com

За цей час було внесено близько 160 поправок, проте жодна з них не містила категоричного заклику відкласти парафування угоди.  На підставі внесених поправок було вироблено 11 компромісних положень, за які вчора і проголосували члени Комітету у закордонних справах.

В одному з них є вельми жорстке твердження: «Ув’язнення колишнього прем’єр-міністра Юлії Тимошенко  та суд над іншими високопосадовцями викликали серйозну стурбованість у ЄС і розглядаються як акт помсти чи спроба ув’язнити членів опозиції, аби усунути їх від участі в парламентських виборах у наступному році; вибіркове застосування кримінального законодавства проти Тимошенко, яке було прийнято ще в радянські часи, не відповідають стандартам ані ЄС, ані ООН». Крім того, у тексті рекомендацій з’явився і відредагований пункт, присвячений енергетичній безпеці України, який опосередковано обіцяє допомогти Києву в газових відносинах із Москвою. У ньому депутати пропонують Єврокомісії «сприяти українській владі у переговорах щодо поставок газу з Росії» і гарантувати, щоб цей процес «відповідав європейським стандартам і цінам».

Представник України в ЄС Костянтин Єлісеєв у коментарі «УК» позитивно оцінив  прийняті рекомендацій щодо Угоди про асоціацію. «Ми сподіваємося, що ці рекомендації будуть враховані членами Євросоюзу під час практичного ухвалення тексту цього історичного документа, яким стане Угода про асоціацію України з ЄС» (інтерв’ю з Костянтином Єлісеєвим читайте в наступному номері «УК»).

Як повідомило «УК» джерело в Європарламенті, рекомендації, прийняті вчора у Страсбурзі, стануть фактично основою для тексту резолюції з українського питання, яка буде винесенa на розгляд Європарламенту на початку грудня.  «Але у текст резолюції ще вноситимуть поправки», — сказало джерело.  У Брюсселі сподіваються, що в Києві за цей час (а його залишилося вже зовсім мало)  зроблять остаточні  висновки з приводу майбутнього європерспективи України.