ДУМКА

Вітчизняні експерти зазначають, що переговори про зону вільної торгівлі (ЗВТ) є складовою Угоди про Асоціацію з Євросоюзом, вийшли на найвищий політичний рівень, тобто на фінішну пряму.

Як зазначив на прес-конференції заступник генерального директора Центру Розумкова Валерій Чалий, нещодавній візит першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку та торгівлі Андрія Клюєва до Брюсселя - гарний сигнал, який дає змогу зробити реалістичний прогноз, що угоду парафують у другому півріччі 2011-го. Угода про ЗВТ дещо відрізняється від типових документів, бо вона включає не тільки товарну складову, а й транспортні послуги, вільний рух капіталу та пересування людей. У зв'язку з тим, що у нас негативне торговельне сальдо з країнами Європи, а ринок ЄС досить закритий для України, у переговорах виникають вагомі для нашої економіки розбіжності.

Зокрема, це стосується обмеження з боку ЄС доступу нашої сільгосппродукції на європейські ринки та небажання відкривати ринок транспортних послуг. Експерт переконаний, що Євросоюз йтиме на поступки неохоче, тому Україні треба максимально використати наявні в деяких секторах економічні переваги, а також скористатися досвідом помилок та здобутків інших держав при вступі до Світової організації торгівлі. Проте Валерій Чалий вважає, що зациклюватися на торговельному балансі не варто, адже Угода про Асоціацію (зокрема і створення ЗВТ) - це стратегічний вибір України, який позитивно впливатиме на соціально-економічний розвиток держави.

Ще одним важливим аспектом угоди з ЄС є те, що ми паралельно говоримо про створення Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном. Тут постає питання вибору стратегічного напрямку, адже, якщо Україна підпише Угоду про Асоціацію, то про Митний союз вже не йдеться - ці угоди взаємовиключні. Хоча зона вільної торгівлі з Росією виглядає досить вірогідною.