ТАК ТРИМАТИ

Сотні школярів набули унікальних навичок завдяки цьогорічним науковим літнім школам

Чарівний державний дендрологічний парк «Софіївка», що в Умані, — це не лише вражаючі краєвиди. Це ще й провідна наукова установа. У цьому днями змогли переконатися юні дослідники — учасники школи природозбереження та біотехнологій рослин. Майже 30 учнів, які пройшли спеціальну підготовку, здійснили унікальні практичні експерименти у спеціально обладнаних лабораторіях, зокрема з клонування рідкісних рослин. Адже в лабораторію мікроклонального розмноження пускають не кожного: рослини, які в ній відтворюють, дуже чутливі до будь-яких зовнішніх подразників. Усю процедуру клонування учні здійснювали самі: збирали зразки рослин у спеціальних розсадниках, стерилізували інструменти, готували відповідні розчини, працювали з брунькою тощо. А ще мали змогу ознайомитися з результатами аналогічної роботи своїх попередників, які клонували в цій лабораторії 2011 року горобину й плодові культури.

Уманська школа — один із фінальних заходів всеукраїнського наукового марафону «Літо інтелекту-2013», у якому взяли участь приблизно 500 школярів з усієї України. Протягом канікул учні мали змогу не лише відпочити та оздоровитися, а й отримати нові знання у 15 всеукраїнських і двох міжнародних наукових таборах. За словами президента Малої академії наук Станіслава Довгого, щороку тематика літніх шкіл розширюється.

«Наукові табори з різних напрямів знань проводимо четвертий рік поспіль. Ми дуже відповідально підходимо до формування складу учасників: це переможці різних інтелектуальних змагань — олімпіад, всеукраїнських конкурсів та виставок. У літніх школах ці діти дістають наукові знання та навички, які далеко виходять за рамки шкільної програми», — зазначив Станіслав Довгий.

Дослідження екоекспедиції Малої академії наук показали, що дніпровська вода придатна лише для купання. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Цього року МАН розширила географічні кордони і започаткувала наукову школу з біохімії на базі Експериментальної лабораторії для молоді XLab у м. Геттінгені (Німеччина). Протягом двох тижнів 11 ліпших юних хіміків і біологів відвідували унікальні теоретичні і практичні заняття за чотирма напрямами: генетика, нейрофізіологія, молекулярна хімія та мікробіологія. Лекції і практичні заняття відбувалися англійською мовою. Найбільше на школярів справили враження заняття з нейрофізіології: вони вводили ДНК медузи у виокремлену клітину людини. Внаслідок цього в ній почалося продукування флуоресцентного білка.

Експеримент вразив Антона Назарова з Харківщини: «Коли цей білок почав напрацьовуватися в клітині, ми бачили, як вона світиться під ультрафіолетом зеленим світлом. По суті, ми побачили на власні очі, як працює клітина». «Ми власноруч синтезували аспірин, виділяли кофеїн з чаю, видобували барвники. Пройшли курс з нейрофізіології, де вивчали принцип роботи натрій-калієвого насоса», — поділився враженнями ще один учасник школи Роман Гетьман з Чернівецької області. Саме після цієї школи Роман вирішив стати лікарем.

На заняттях із нейрофізіології учні відтворили експерименти, над якими багато років працював Нобелівський лауреат біофізик Ервін Неєр. По завершенні наукової школи всім її учасникам сертифікати про успішне завершення курсу вручила особисто директор лабораторії Єва-Марія Неєр. За словами директора МАН Оксена Лісового, навчання школярів на базі потужних світових наукових центрів — важливий елемент підготовки майбутніх фахівців: «Співпраця з XLab започаткована невипадково. Адже це краща світова лабораторія у галузі мікробіології, біохімії, генетики. В Україні ці галузі поки що не так розвинені. Тож досвід, що отримають школярі в XLab, стане доброю основою для їх подальших досліджень».

Другий рік поспіль МАН проводить наукову школу з фізики елементарних частинок на базі найбільшої у світі лабораторії CERN у Женеві. До речі, ця лабораторія — частина наукового комплексу, серцем якого є адронний колайдер.

Однією з найяскравіших літніх шкіл на рідних теренах «манівці» визнали екологічну експедицію. Школярі виїхали катером до найбільш забруднених ділянок Дніпра і зробили забір зразків води і грунту. Результати тижневої роботи у лабораторії Малої академії наук «МАНлаб» показали, що дніпровська вода містить надлишок солей, розчинного кисню та має підвищений рівень електропровідності та кислотності. Купатися у такій воді ще можна, а пити — лише після ретельного очищення.

Традиційно популярна серед дітей літня школа робототехніки, що пройшла у Львівській області. Цього року школярі створили роботизовану копію кондитерської фабрики: написали комп’ютерну програму і сконструювали елементи виробництва, найскладнішим з яких була конвеєрна стрічка.