ПОДІЯ

450-річчя Пересопницького Євангелія відзначатимуть не в Києві, а в Пересопниці на Рівненщині

Щонайменше 50 млн грн. знадобиться, аби перетворити неперспективну Пересопницю на туристичну Мекку не лише для слов'янського світу. Виявляється, під час нещодавнього державного візиту Президента Віктора Януковича до Китаю Академія наук Піднебесної попросила привезти в подарунок... точну копію Пересопницького Євангелія, видану в Україні 2 роки тому.

До речі, незабаром зійдуть із видавничого конвеєра 450 точних копій Першокниги, перекладених українською. Саме ці ексклюзивні видання, інкрустовані рівненським бурштином (собівартість одного примірника - 20 тис. грн), планують подарувати не лише віп-гостям, які приїдуть на свято в Пересопницю 29 серпня цього року. Унікальний шанс стати власником такого подарункового раритетного видання мають і меценати, котрі відгукнуться на прохання обласної влади надати матеріальну допомогу для втілення в життя того, що задумано створити в Пересопниці. Причому в доволі короткі терміни: щойно тільки зійде сніг, тут розпочнуться роботи.

- 10 млн грн на виконання Указу Президента "Про відзначення 450-річчя Пересопницького Євангелія" нам обіцяє уряд. Решту коштів маємо, як мовиться, на марші знайти самі. Та я впевнений: для такої святої справи меценати знайдуться, - каже голова Рівненської облдержадміністрації Василь Берташ.

Про те, як уже найближчим часом зміниться Пересопниця, він особисто розповів місцевій громаді на сході села:

- Концепція відзначення Пересопницького Євангелія, на якому присягають українські президенти, має двоєдину мету: провести святкування цієї поважної дати в Пересопниці, де, власне, й створювалася Першокнига, а не в Києві, як пропонував дехто; і повернути увагу та визнання незаслужено забутому княжому місту. Тому в найкоротші терміни, що залишились до святкування, тут постане сучасний культурно-археологічний центр, який об'єднає музей Першокниги, конференц-залу, бібліотеку, сувенірні кіоски, оглядові майданчики. При вході його відвідувачів зустрічатимуть скульптури архімандрита Григорія та поповича Михайла Василевича, котрі схилились над переписом Пересопницького Євангелія. А також княгиня Анастасія Гольшанська-Заславська, що виступила замовницею рукопису. З оглядових майданчиків буде чудово видно музей просто неба "Княже місто Х-ХІІ століття": реконструйовані укріплення та старовинні будівлі того часу. Музейний комплекс і княже місто з'єднають пішохідними доріжками. От і матимемо новий туристичний маршрут до української Першокниги.

А ще за підтримки інституту археології Академії наук України тут започаткують постійно діючу археологічну експедицію: адже нині на цій території "працюють", на жаль, переважно чорні археологи, або, як влучно називають їх місцеві жителі, "міношукачі". Кардинально зміниться й інфраструктура села: з Рівного до Пересопниці збудують дорогу, прокладуть газогін, відремонтують пам'ятку архітектури ХVІІІ століття - місцеву Свято-Миколаївську церкву.

Одне слово, об'єднавши зусилля небайдужих людей, прагнуть зробити все, щоб у Пересопниці знову завирувало життя. Потужне духовне середовище, що створювалося віками, сприяє цьому. Саме тому з нагоди 450-річчя Пересопницького Євангелія тут започаткують ще й Міжнародний фестиваль духовної музики, який, сподіваються, отримає на цій давній слов'янській землі постійну прописку.