ПОКАЗ

Стильні шарфи, яскраві пояси та незвичний крій є головними модними акцентами шкільної форми

Ірина ПОЛІЩУК,
Володимир ЗАЇКА
 (фото),
«Урядовий кур’єр»

Учні, батьки, вчителі — кожен із них по-своєму уявляє ідеальну шкільну форму. Комусь важливо, щоб вона була гарною, іншим — зручною і виготовленою з якісних натуральних тканин. Проте знайти форму, яка б задовольняла всі вимоги, — не просто. В пошуках ідеалу «Урядовий кур’єр» вирушив на другий Всеукраїнський конкурс «Стиль сучасної школи», де в номінаціях «Шкільний стиль» та «Святковий настрій» були представлені найкращі зразки шкільного й повсякденного одягу.

Модні фасони до лиця школяркам

І гарна, і якісна

Щоб з’ясувати, наскільки модна та зручна шкільна форма від вітчизняних виробників, ми переглянули понад 15 колекцій і дійшли висновку: стильно і красиво вдягнути школярика можна. Адже під час розробки колекцій не всі, але більшість модельєрів урахували сучасні модні тенденції. І якщо раніше грайливі бантики, яскраві пояси на шкільних платтячках для дівчаток вважали чимось неприйнятним, то тепер це не що інше, як родзинка. Такі деталі підкреслюють стиль дитини. Схожа ситуація і з одягом для хлопчиків. Тепер вони вдягають шарф не лише для того, щоб зігрівав горло, а як стильний аксесуар. І, що важливо, всі презентовані моделі шкільної форми виготовлені з натуральних тканин.

Однак про все по черзі. Організаторами цього конкурсу виступила Українська асоціація підприємств легкої промисловості «Укрлегпром» та ТОВ «Київський контрактовий ярмарок». А сам конкурс проводили за підтримки Кабінету Міністрів та Українського союзу промисловців та підприємців.

Шкільна форма — зручна і гарна.

Презентовані українськими виробниками колекції боролися за перемогу у двох номінаціях: «Шкільний стиль» — повсякденний одяг для занять у процесі навчання; «Святковий настрій» — одяг для урочистих подій.

Відкривала першу номінацію колекція «Трикотажний мікс» від ПАТ «Софія». Розробники цієї шкільної форми запропонували дівчаткам носити коротенькі спіднички в клітинку, а хлопчикам — стильні сині светри й жилети. Майже всі речі виготовлені з бавовняної тканини, яка відома своїми гігієнічними властивостями. На думку розробників колекції, така форма має стати справжньою знахідкою для маленьких непосид і їх батьків.

Ще одна компанія — «Трикотаж» — презентувала колекцію «Перший стиль». Модельєри цієї компанії бачать сучасну школярку схожою на француженку. Тож шкільну форму вони радять доповнювати аксесуарами. Приміром, вдягаючи строгу чорну сукню, не зайве прикрасити її білим мереживним комірцем чи вдягнути берет. А ось хлопчачі костюми можна доповнювати стильними смугастими сіро-чорними шарфами.

Наступними на подіум вийшли моделі, які представляли колекцію «Шкільна пора» (ТОВ «Оксі»). Маленьким модницям сподобаються коротенькі спіднички «бочечки», доповнені білими блузами з жабо. Ця форма розрахована на дітей перших-четвертих класів.

На зміну цій колекції на подіум вийшли моделі, які презентували «Барвисті мрії» від ПАТ «Швейне підприємство «Юність». Тут максимально поєднані модні тенденції і побажання маленьких споживачів. Моделі представлені в традиційних шкільних кольорах й у двох різновидах клітинки. Оригінальності формі додає оздоблення стрічками, гофре та декоративними прикрасами. Також цей виробник презентував ще одну колекцію — «Шкільний комфорт». Дівчатка-моделі, які представляли форму з неї, були вдягнені у бордові сарафани, спідниці плісе. Хлопчики демонстрували чорні костюми із класичними білими сорочками, родзинки яким додавав «метелик».

І вчителька повинна бути стильною.

Від лідера до дипломата

Моделі, які презентували наступну колекцію — «Майбутні лідери» та «Шкільні лідери» від ТМ «Nui very», — дають зрозуміти, хто є хто у класі. Цікавий та незвичний крій дівчачих жакетів гармоніює з грайливими сірими спідничками. Бантики на рукавах платтячок перекликаються із оздобленням білих блуз. Загалом колекція виконана в сірих і чорних кольорах.

Вельми претензійною виявилася колекція «Майбутні дипломати». У ній представлені лише костюми для хлопчиків. Проте які це були костюми! Вони не просто виготовлені з якісних тканин, що відразу впадало в око, а й сиділи на ще несформованих фігурах підлітків дуже гарно. Цікаво, що дизайнери від ПАТ «Володарка», які розробили цю колекцію, запропонували хлопчикам вдягати різнокольорові сорочки.

Слідом на подіум вийшли моделі, які представляли колекцію «Комфортне навчання» від ТОВ «Фабрика моди «Лілус». Її родзинкою стали червоні жакети з напівприталеним силуетом для хлопчиків.

Шарф і горло зігріє, і родзинки образу додасть.

Дуже вразив показ колекції «Атестат зрілості», розробленої ТМ «Meri’s» з дизайнером Анною Гринько. В одязі, створеному цими авторами, завдяки характерній вишивці проглядається національний дух України. Працюючи над його створенням, дизайнери не забули і про бунтарський характер підлітків. Тож дівчаткам запропонували не боятись і міксувати те, що, на перший погляд, не можна поєднувати. Приміром, вдягати чорне платтячко з червоним поясом, спідницю плісе доповнювати вишитою блузою. Вельми екстравагантно виглядатиме така деталь, як колготки кольору хакі.

Одяг школярки має відповідати останнім модним тенденціям.

Фахівці швейного виробництва «Мрія», де розробили колекцію «Шкільна країна», впевнені, що учнівська форма має бути і гарною, і зручною. В цьому переконані й автори колекції «Наш клас» від ТОВ «Керченська швейна фабрика»» та «Все найкраще дітям» від модного дому Ірини Зайцевої театру мод «Ангел».

Завершили показ у цій номінації колекції «School fun boys» та «School fun girls» від ТОВ «Долі дам» ТМ «Golda kids».

Переможцем конкурсу в номінації «Стиль сучасної школи» визнали ПАТ «Софія» за колекцію «Трикотажний мікс». Перше місце в номінації «Святковий настрій» отримала колекція «Україна мрій» (ПАТ «Софія»), в якій переважали українські національні мотиви та яскраві кольори. Також у цій номінації були представлені колекції «Свято» (ПАТ «Володарка») та «Маленькі модниці» (ТОВ «Оксі»).

Варто сказати, що журі переможців обирало дуже ретельно. Проте, на думку «Урядового кур’єра», також вельми достойними були й колекція «Атестат зрілості» та «Майбутні дипломати». Хоч, як зазначила голова правління асоціації «Укрлегпром» Валентина Ізовіт, усі, хто брав участь у конкурсі, — переможці!