СФЕРА КОМПЕТЕНЦІЇ

За добре урядування з вікна не викинуть

Чи знаєте ви, що латиною терміни «муніципальний» та «муніципалітет» (з’явилися  вони ще за часів республіканського періоду Стародавнього Риму)  означають форму управління, що самостійно бере на себе тягар відповідальності. Тобто вже тоді так називали міське управління, яке брало на себе розв’язання місцевих проблем, розпорядження господарськими об’єктами, котрі забезпечували життєдіяльність територіальної громади.

А вже з кінця ХVІІІ століття  провідні європейські вчені-правники визнавали територіальну громаду незалежною від держави органічною корпорацією, яка склалася природним шляхом. Тож  право на місцеве самоврядування, за їхньою теорією,  належить громаді в силу її природи або дарується Творцем. Це глибинне розуміння демократичних засад  уже в наші дні  лягло в основу Європейської хартії місцевого самоврядування, ухваленої 15 жовтня 1985 року, за якою сьогодні живе континентальна спільнота загалом і наша країна  як повноважний член Ради Європи.

Цьогорічний Європейський тиждень місцевої демократії, що проводиться вже вчетверте поспіль за відповідним указом Президента, якраз хороша нагода продемонструвати, як втілюються в  життя вітчизняних громад базові принципи хартії. Йдеться, зокрема,  про належну законодавчу базу для функціонування місцевих рад; спроможність здійснювати місцеву владу (фінансова, технічна, кадрова); дотримання засад субсидіарності; правовий захист прав місцевого самоврядування тощо.

Щодня в буденному житті (а надто протягом тижня демократії) кожен з нас може  практично оцінити рівень управління від столиці до найвіддаленішого села: чи гарантується  в його громаді  ухвалення рішень на рівні якомога ближчому до громадянина, тобто чи не робиться це кулуарно, за зачиненими дверима, приміром, коли під виглядом необхідності прийняття генерального плану  замість зеленої зони чи національного історичного заповідника передбачається здійснити суцільну багатоповерхову забудову.

Також є хороша нагода перевірити, як працює на наших теренах ще один засадничий принцип з Утрехтської декларації Ради Європи — територіальної рівності (єдності). Сутність його полягає в забезпеченні досягнення справедливості для громадян, незважаючи на місце їхнього проживання: кожен повинен мати належний  доступ до громадських послуг, оптимальні умови щодо конкуренції, збалансованого, сталого розвитку, а також покращення якості життя по всій країні.

Зрештою, можемо і повинні уважніше придивитися, чи приживається в  наших  місцевих радах добре врядування по-європейському, тобто обрані нами очільники розуміють, що  громада утримує їх на свої кревні, а отже, саме їй вони повинні служити,  думати про добробут людей, а не про власне збагачення,  мати чисті руки і незаплямований мундир. До речі, в середньовічній Празі  урядників після відповідного строку служби викидали з вікна мерії. І лише у випадку, коли вони були чесними і відданими містянам, громада  підставляла простирадло. Оце і є добре місцеве урядування на європейський кшталт.