ПЕНІТЕНЦІАРНА СИСТЕМА

У виправній колонії, де перебувають туберкульозні хворі, нарешті відремонтують очисні споруди

Тривалий час Снігурівській виправній колонії для хворих на туберкульоз довелося працювати зі зношеною каналізаційною системою. Ситуація не влаштовувала ані ув’язнених хворих людей, ані представників місцевої влади. Миколаївська обласна рада не раз порушувала цю проблему. Та оскільки колонія фінансується з держбюджету, область не має права виділяти кошти на ремонт каналізації. А звернення обласної ради до попереднього уряду в 2008 році результату не дали, хоча депутати підкреслювали, що відсутність належних умов утримання засуджених у колонії — одна з головних причин поширення туберкульозу.

Аж ось — добра новина. Розпорядженням Кабінету Міністрів № 761 «Деякі питання використання у 2011 році державних капітальних витрат», Державній пенітенціарній службі виділено понад 20 мільйонів гривень, у тому числі 450 тис. — безпосередньо для капремонту очисних споруд виправної колонії № 5 у Миколаївській області.

Виправний заклад розташований в селі Центральне Снігурівського району. Тут утримуються хворі на туберкульоз, позбавлені волі особи, незалежно від тяжкості вчиненого злочину і віку. В’язниця більше схожа на лікарню. Колонія обслуговує вісім областей України і, по суті, є справді лікувальною установою. На її території — лікарня, лабораторія, відділення для неповнолітніх, дворові приміщення, пральня, лазня, харчоблок, міні-пекарня, їдальня, житлові корпуси, спортмайданчик. Скрізь доглянуто і чисто. Нещодавно відкрили православний храм. Є підсобне господарство, що дає змогу збагачувати раціон хворих людей.

Втім, при відсутності необхідних очисних споруд і зношеній каналізаційній системі говорити про дотримання елементарних санітарних норм і профілактику туберкульозу неможливо. Зважте, що 30% ув’язнених хворі на невиліковну резистентну форму туберкульозу.

Насправді, проблема поширення туберкульозу на півдні України і, зокрема, серед засуджених, доволі актуальна. Як повідомили в Миколаївському відділенні Всеукраїнської організації «Рух в підтримку колишніх засуджених «Подолання», під час останнього флюорографічного дослідження в Миколаївському притулку для тимчасового перебування бездомних громадян (а це здебільшого саме ті, хто звільнилися з місць позбавлення волі) виявлено 22 людини з відкритою (!) формою туберкульозу. Троє з них нещодавно звільнилися із спеціалізованої Снігурівської виправної колонії № 5 та мали направлення до обласного протитуберкульозного диспансеру. Але натомість вони «оселилися» на вулиці, наражаючи оточуючих на небезпеку.

Тому на рішення уряду про направлення необхідних коштів на капітальний ремонт очисних споруд у згаданій колонії чекали з нетерпінням. Як зазначив голова Миколаївської обл?держадміністрації Микола Круглов, цих коштів для вирішення проблеми цілком достатньо. Залишається провести тендер і зробити капітальний ремонт.