ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Із першої декади жовтня опалювальний сезон поетапно стартуватиме по всій країні
 

Теплі дні з напрочуд комфортною температурою, що встановилися останнім часом на більшій частині території України, відволікають нас від зайвих думок про майбутні невідворотні холоди, адже так хочеться вхопити за хвіст м’яке і ненав’язливе осіннє тепло. За прогнозами синоптиків,    насолоджуватися бабиним літом можна буде ще тижнів зо два.

А от працівникам житлово-комунального господарства та енергетичного сектору нині не до романтики. Прем’єр-міністр Микола Азаров буквально з місця в кар’єр звернувся до керівництва обласних державних адміністрацій, Мінрегіону, Мінфіну, Міненерговугілля: «Часу на виправлення всіх недоліків у вас залишилося обмаль. Фактично із першої декади жовтня опалювальний сезон має поетапно стартувати по всій країні».

Проведені на задовільному рівні попередні два опалювальні сезони є серйозним досягненням чинної влади, тож втрачати здобуті позиції та позитивне реноме вона не має наміру й цьогоріч. 

 

«Уряд тримає це питання на особливому контролі», — зазначив його очільник.

Зрозуміло, від красивих реляцій і запевнень будь-кому з нас тепліше не стане. Сумлінні платники за послуги ЖКГ (а ними є переважна більшість побутових споживачів) хочуть і мають право відчувати реальний результат у вигляді теплих батарей, стабільного постачання гарячої води. Це стосується як житлового фонду, так і об’єктів соціальної сфери. Бо послугами останніх так чи інакше користуємося всі ми й наші діти.

«Попереджаю всіх, щоб потім ніхто не ображався: якщо хоча б один дитячий садок, школа або лікарня опиниться без тепла, — інтонація слів Миколи Азарова набула загрозливого тембру, — то керівників, які за цю ділянку відповідають, буде звільнено з роботи без зайвих розмов. Спитаємо з кожного!»

Залишається внести істотне уточнення: тепло повинно використовуватися за прямим призначенням, а не обігрівати вулиці та асфальт під ногами. Так само, як і покараними мають бути не директор якоїсь школи чи головний лікар лікарні, а ті посадові особи, від відповідальності й компетентності яких залежить безпосереднє теплопостачання об’єктів.

З 1 жовтня дитячі садки почнуть підключати до тепла. Фото Володимира ЗАЇКИ

«Крюківці» б’ють Хюндай?

Укотре Микола Азаров акцентував увагу підлеглих на активізації політики розширення внутрішнього попиту, імпортозаміщення й просування вітчизняних товарів на зовнішніх ринках. У цьому контексті він пригадав дві свої останні робочі поїздки в регіони, де став свідком величезного і не зовсім реалізованого потенціалу.

Так, на Полтавщині главі уряду припала до душі розробка Крюківського вагоноремонтного заводу — швидкісний міжрегіональний двосистемний електропотяг. Виробники подбали про високий рівень комфорту та безпеки, що відповідає кращим зарубіжним зразкам поїздів і вагонів такого класу.  На тлі нагальної потреби в модернізації вітчизняного залізничного парку це виглядає більш ніж привабливо. Та й машинобудування, за словами глави уряду, є стратегічною для України галуззю.

«Чому ж тоді наші розробки далеко не завжди доходять до стадії масового виробництва, а іноді просто ігноруються внутрішнім ринком?» — пошукати відповідь на це прем’єрське запитання можна у недалекому минулому. Адже через низку далеких від оптимальності рішень продукцію згаданого підприємства на вітчизняних залізницях замінили не завжди надійні корейські потяги, від чого держава навряд чи опинилася у виграші, а пасажири змушені сплачувати за квитки втричі дорожче.

Нарешті до нас повертається логічне розуміння: якщо вітчизняні виробники дають необхідний продукт, уряд їх підтримуватиме. «Все, що можна виробляти в Україні, має вироблятися у нас. Ми повинні зменшувати дефіцит торговельного балансу, який у нас від’ємний, — констатував Микола Азаров. — А це внесок у стабільність національної грошової одиниці. Що менше ми будемо ввозити товарів, а більше вироблятимемо самі, то стабільнішою буде наша держава».

На його переконання, завдання уряду й відповідних міністерств, насамперед Мінагрополітики, Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики полягає у створенні таких умов, аби подібних підприємств в Україні ставало якомога більше, щоб вони росли, міцнішали й розвивалися.

Час працювати на себе

Повною мірою це стосується і виробництва медичного обладнання, діагностичних систем. Ідеться про сучасні ультразвукові апарати, маммографи, гамма-камери, магнітні кардіографи, цифрову рентгенівську техніку, новітні тест-системи для обстеження на ВІЛ/СНІД тощо. Нещодавнє відвідання Миколою Азаровим виставки «Наука, інновації, технології» вкотре переконало його в тому, що владі цілком під силу переоснастити медичні заклади найпередовішим обладнанням вітчизняного виробництва. Більше того, завдяки набагато нижчій за іноземні аналоги ціні наша продукція може скласти доволі істотну конкуренцію на світових ринках.

Міністерство охорони здоров’я дістало чітке урядове завдання: проаналізувати, скільки і якої медичної техніки потрібно сьогодні нашим медичним установам. Адже наступного року передбачається зробити великомасштабне державне замовлення на вітчизняну медичну техніку. Звернувся Микола Азаров і до керівників високотехнологічних підприємств: «Необхідно зробити все можливе, щоб вітчизняні вироби мали максимум вітчизняних складових — від авторства на винахід до мікросхем».

На сучасному етапі технології, як і кадри, вирішують усе. Наша наука має всі можливості допомогти економіці, зокрема зростанню ВВП. «Хіба ми можемо збільшити у десять разів виробництво зерна? Ні. А виробництво сталі? Ні, — продовжив свою думку Прем’єр-міністр. — А збільшити вдесятеро продукти інтелектуальної власності та розробку нових технологій нам під силу! Тим більше, що авторитет вітчизняної науки визнаний у світі». 
 

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільної сплати єдиного внеску (проект Закону).

♦ Про внесення змін до Закону України «Державний бюджет України на 2012 рік» (проект Закону).

♦ Про підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни та деяких інших осіб, яким виповнилося 100 і більше років (постанова Кабінету Міністрів).

♦ Про комісії з визначення даних про заробітну плату працівників за роботу в зоні відчуження в 1986 — 1990 роках (постанова Кабінету Міністрів).

♦ Про надання дозволу на розроблення проект у землеустрою щодо відведення земельних ділянок (розпорядження уряду).

♦ Про підписання Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Угорщини про міжнародні комбіновані перевезення (розпорядження уряду).