Є посади, які вимагають від того, хто їх обіймає, окрім професійних навичок і знань, бути цікавим співбесідником і харизматичною особистістю. Цими якостями цілком володіє генеральний директор Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв Павло Кривонос.

Острівці інших світів

Ця посада — складна, копітка і відповідальна, адже гендиректору доводиться постійно спілкуватися з іноземними послами й урядовцями. А взаєморозуміння між собою співбесідники досягають не лише під час офіційних розмов, а й так званих зустрічей без краваток. Незаангажоване людське спілкування важить інколи більше, аніж дипломатичний протокол.

11 березня гендиректорові Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв Павлові Кривоносу виповнилося 60 років. Фото з сайту theoutlook.com.ua

Кожне зарубіжне дипломатичне представництво — це острівець іншого світу в Україні. Від Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв залежить не лише облаштування амбасад, а й переважно те, як ставитимуться до України й українців представники іноземного дипкорпусу. Безперечно, це складне завдання, але водночас цікаве, вважає Павло Кривонос.

На його думку, для того, щоб спілкування з іноземними дипломатами було успішним, працівник ГДІП має бути щирим і люб’язним, добрим і мудрим, відкритим і розсудливим, а також висококультурним. Саме таких якостей під час виконання професійних обов’язків Павло Кривонос вимагає від своїх співробітників.

Народився Павло Кривонос, який цими днями відзначає своє 60-річчя, у Прилуках на Чернігівщині. Навчання в школі, Прилуцькому технікумі гідромеліорації та електрифікації сільського господарства і Київському інженерно-будівельному інституті. Потім праця в системі житлового господарства на посаді заступника голови виконкому, заступника голови держадміністрації Подільського району м. Києва. І ось уже понад 20 років він очолює Генеральну дирекцію з обслуговування іноземних представництв, де сформувався як блискучий керівник і людина, яка щиро переймається проблемами духовності нації. Серед безлічі справ найголовнішою Павло Кривонос вважає долучення зарубіжного дипломатичного корпусу до історії та культури українського народу, водночас він намагається працювати на підтримку рідного слова і традицій. Пропагувати національну культуру — одне з покликань Павла Кривоноса.

Полюбити Україну

Зарубіжні дипломатичні представництва зазвичай розміщені в історичній частині Києва і переважно є історико-архітектурними пам’ятками. Отож, готуючи їх до експлуатації, ГДІП, на думку Павла Кривоноса, робить дві важливі справи: не лише знаходить потрібне приміщення для роботи іноземного посольства, а й повертає цим будівлям належний зовнішній вигляд. Варто відзначити активну позицію з цього питання багатьох зарубіжних посольств, що розташовані переважно в будівлях XIX століття, які є окрасою Києва. Так, наприклад, будівлі посольств Китаю, Данії, Ірану, Кореї перебувають у прекрасному стані великою мірою завдяки цим іноземним представництвам.

Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв не лише дбає про створення гідних умов життя і роботи представників іноземного дипкорпусу в Україні, а й забезпечує зарубіжних дипломатів необхідною інформацією про нашу країну, знайомить їх із багато?гранною культурою України, організовує тематичні екскурсії Києвом, Україною, вернісажі, виставки, концертні програми.

Крім того, ГДІП робить великий внесок у формування належного іміджу України в дипломатичному середовищі. Тут важливе місце відведено видавничій діяльності. До здобутків можна віднести видання фотопутівника «Перлини древнього Києва», довідника «Дипломатичний корпус», щорічника «Україна дипломатична», який видають 16 років поспіль. До 20-річчя заснування Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв «бібліотека наукового щорічника «Україна дипломатична» поповнилася ще одним грунтовним виданням «Пізнаємо Україну», яке відкриває широку панораму зовнішньополітичних зв’язків нашої держави.

Секрет успіху

Павло Кривонос є автором понад п’ятдесяти публікацій про життя і потреби зарубіжних представництв в Україні, цікавиться історією дипломатії, він один із авторів колективної монографії «Дипломатична діяльність України у сучасному світі». В одній з останніх статей Павло Кривонос писав: «Варто навести слова французького представника генерала Табуї, сказані ним у досить складні часи української історії, але сповнені віри у майбутнє нашої держави: «Незважаючи на суворі судження, які я часом мусив винести проти дій українського уряду, я не можу не поважати деяких осіб, багатих на патріотизм та ідеалізм… Чи правда, що не судячи наперед про форми і модифікації, ще не вмерла Україна? Я вірю в це!»

Зазначимо також, що завдяки турботам і підтримці Павла Олександровича побачили світ видання «Представництва іноземних держав в Україні», збірник документів і матеріалів «Україна на міжнародній арені» у двох книгах, щорічні довідники «Дипломатичний корпус в Україні», альбом робіт відомого художника Володимира Слєпченка, книга спогадів про талановитого українського актора «Сміхотворець Микола Яковченко» та інші.

Свого часу видатний український дипломат, котрий двічі обіймав посаду міністра закордонних справ незалежної України, Геннадій Удовенко зауважив, що завдяки професійній команді ГДІП кожен дипломат зарубіжної країни — чи то посол, чи аташе, консул чи фахівець з міжнародної організації, представленої в Україні, почувається в Києві бажаним гостем, людиною і особистістю, яка отримує увагу не тільки за дипломатичним протоколом, а й у контексті знаменитої української гостинної ментальності. На думку Геннадія Удовенка, успіхами в роботі ГДІП великою мірою завдячує своєму керівникові Павлу Кривоносу, діяльність якого грунтується на трьох «П»: професіоналізм, порядність і патріотизм.

Анатолій ДЕНИСЕНКО 
для «Урядового кур’єра»