ОТРУЄННЯ

Чому сезонна хвороба "брудних рук" і третіх країн зазіхає на людські життя?

Солодкий спогад дитинства: щойно зірваний пуп'янкуватий огірок, поспіхом витертий об пелену улюбленої сукенки, миттю зникає у роті, доки не заскочила на гарячому бабуся. Шкода, та нинішньому, наскрізь зіпсованому високими технологіями споживачеві, хай навіть і палкому прихильникові правильного харчування, цього не зрозуміти й не відчути вже, мабуть, ніколи.

Ще тиждень тому сама інформація про можливість підхопити заразу від кишкової палички, скуштувавши, ймовірно, свіжих огірків, вирощених для себе коханих за всіма санітарно-епідеміологічними нормами і високими євростандартами, здавалася жителям Євросоюзу поганою фантастикою, а нині півконтиненту шоковано повідомленнями про смертельні випадки внаслідок важких уражень життєво важливих органів, спричинених однією з найбільш вивчених і, за інших обставин, досить корисною для організму бактерією.

Не лише корисно, а й шкідливо

Кількість уражених кишковою паличкою в Німеччині перейшла межу у тисячу чоловік. Зафіксовано щонайменше чотирнадцять летальних випадків. Причину зараження огірків, якими вже отруїлися багато людей не лише в цій країні, а й у Швеції, Данії, Нідерландах та Британії намагаються встановити німецькі вчені. А тим часом влада Чехії затримала партію овочів з Іспанії, на які передовсім впала підозра. Водночас чехи повідомили, що потенційно небезпечна продукція потрапила також до Австрії, Угорщини і Люксембургу.

У тому, що епідемія "підкорює кордони" досить швидко, є й певна заслуга глибокої кооперації, адже торговельні зв'язки між європейськими країнами настільки складні та заплутані, що встановити джерело і простежити шлях поширення небезпечної інфекції досить складно.

Справді, лабораторні дослідження виявили надзвичайно агресивний різновид кишкової палички в імпортованих з Іспанії салатних огірках. Однак варто розглядати мінімум три шляхи зараження: воно могло відбутися в Іспанії, бактерії могли потрапити на овочі під час транспортування, і нарешті зараження могло статися безпосередньо в Німеччині. Природно, що не знайшовши винних серед своїх фермерів на півночі країни, прискіпливі німці почали шукати винних за кордоном, і тут нагодилися іспанські огірки.

Так, за одною з версій, до біди могла призвести кишкова паличка, яка зустрічається в органічних добривах - а без них дорідний врожай неможливий! Під дією хімікатів і антибіотиків, які також застосовуються у тваринництві, відносно "дружелюбна" бактерія могла стати агресивною.

Однак це лише версія. Як зазначив у впливовій іспанській газеті "Ель Мундо" держсекретар з питань сільського господарства і водних ресурсів цієї країни Хосеп Пухе, безвідповідально демонізувати серйозну і надійну виробничу систему, грунтуючись лише на припущеннях. Потрібно спершу ретельно вивчити питання.

Тому у свою чергу іспанський уряд не виключає, що може звернутися до німецьких колег з вимогою грошової компенсації за величезні збитки, яких завдали іспанському сільському господарству спекуляції німців навколо походження заражених огірків.

Помий і почисти

Гірка іронія полягає в тому, що більшість хворих - саме прихильники здорового харчування, які надають перевагу сирим овочам і фруктам у великій кількості. За словами мікробіологів, штам, який вразив німців майже нечутливий до більшості антибіотиків.

Вперше описана в 1977 році і названа ім'ям свого відкривача бактерія E. сolі іноді викликала кишкові розлади. Однак щоб з такою інтенсивністю і за таких обставин - ніколи: від нового штаму постраждало більше дорослих, ніж дітей, переважно жінки, схильні до дієт.

Свіжі овочі корисні. У будь-яку пору, у розумній кількості. Якщо ви не впевнені, що в куплених овочах немає перебору нітратів, то можете істотно зменшити вміст токсинів самотужки. Той же огірок, багатий мінералами, не варто списувати з рахунку, однак якщо сумніваєтеся в його якості, то краще не лише ретельно помити, а й почистити перед вживанням.

До речі, левова частка імпортованих овочів на вітчизняних полицях турецького походження. Іспанці ж, використовуючи і найману працю українських мігрантів, вирощують свою городину переважно для Євросоюзу.

ДОВІДКА "УК"

Кишкова паличка (Escherіchіa colі, звичайно скорочується до E. colі, від лат. colі - "кишкова") - відкрита німецьким педіатром і мікробіологом Теодором Ешеріхом - один з головних видів бактерій, що живуть в нижньому кишечнику ссавців, загалом відомих як флора кишечника. Кілька сотень штамів бактерій E. colі можуть викликати хворобу у людей.

Інфекція, кажуть медики, може передаватися через сирі м'ясні і молочні продукти, заражені овочі і фрукти, а також безпосередньо від людини до людини. Однак якщо дотримуватися елементарних правил гігієни, хвороби можна уникнути.

ОФІЦІЙНО

Сергій РИЖЕНКО,
головний санітарний лікар України:

- Кишкова інфекція, яку спричиняє ентерогеморагічний штам бактерії Escherіchіa colі (ЕНЕС), українцям поки що не загрожує. Усі поставки овочів з Європи в Україну перевіряє фітосанітарна служба, яка має для цього необхідне обладнання та реактиви. Це питання не варто навіть обговорювати, оскільки воно для нас менш актуальне, ніж запобігання поширенню холери, яку виявили в Маріуполі.