БЕЗПЕКА

 Прикордонники Харківщини, Луганщини та Донеччини отримали нові автомобілі, катери й іншу техніку

Цю техніку урочисто вручив у Харкові голова Державної прикордонної служби Микола Литвин.

Відтепер парк Східного регіонального управління Державної прикордонної служби збільшився на сімнадцять позашляховиків "Chevrolet Nіva", три катери "UMS-600", два мікроавтобуси "VW Transporter", п'ять квадроциклів "Bombardіer Outlander 400 MAX", шість снігоходів "Polarіs ІQ Tourіng".

Нова техніка дісталася прикордонникам від американського уряду в рамках реалізації проекту міжнародно-технічної допомоги щодо запобігання розповсюдженню зброї масового знищення та поширенню радіоактивних матеріалів через українсько-білоруський кордон (Чорнобильська зона відчуження) і українсько-російський кордон. На цей проект у найближчі чотири роки планується витратити близько 30 мільйонів доларів. Донором виступає Агентство зменшення загрози Міністерства оборони США, яке щороку виділяє кошти на розвиток української прикордонної служби.

Ця програма, за словами голови Держприкордонслужби Миколи Литвина, діє не лише на теренах нашої держави, а й у Росії та ще у 40 країнах. Бо незаконне переміщення зброї масового ураження та пов'язаних з нею ядерних і радіоактивних матеріалів - це проблема і турбота не однієї України, а всієї світової спільноти.

Виявити таку зброю без спеціальної техніки та приладів, запевняють прикордонники, вкрай складно. А коштують вони недешево - кожен приблизно 20 тисяч євро. І придбати їх лише за бюджетні гроші вкрай проблематично. Тож за підтримки Міністерства оборони США в українських аеропортах і на кордоні працює так звана програма другої лінії оборони.