РОБОЧА ПОЇЗДКА

На Дніпропетровщині під головуванням Президента вперше відбулося виїзне засідання Ради регіонів, присвячене системним реформам

Відкриваючи роботу представницького зібрання, глава держави запросив присутніх до відвертої і чесної розмови. «Давайте обговоримо, що вдається, що не вдається, чого не вистачає. Кому допомогти «ноги пересувати», а кому повернути в іншу сторону», — сказав Президент. Він звернув увагу на відповідальність виконавців реформ і керівників різних напрямків, на посилення ролі регіонів, необхідність спілкування із людьми.

Відсидітися не вдасться

Реформи залежатимуть від загального настрою у суспільстві. «Безумовно, реформи ніколи не були популярними. Але якщо чекати зручного часу, не дочекаємося, — зауважив Віктор Янукович. — Небажання чиновників займатися модернізацією чи бюрократичні настрої відсидітися — це не пройде. Таких не буде в нашій команді. Швидко робитимемо висновки».

На думку Президента, досягти високих стандартів життя не можна без реформ та інвестицій. І якщо братися за цю справу, то з бажанням і розумом. Адже це наш обов’язок перед дітьми і майбутніми поколіннями. Тому треба пройти цей нелегкий болючий шлях. І пройти впевнено.

Велику увагу на Раді регіонів приділили реалізації медичної реформи. Міністр охорони здоров’я Олександр Аніщенко заявив, що Дніпропетровщина проводить її найсистемніше серед чотирьох пілотних регіонів, де модернізується медична галузь. За словами міністра, її реформування має завершитися по всій Україні до 2015 року. «Непілотні регіони повинні йти шляхом пілотних. Не буде вся Україна чекати і спокійно дивитися, що робиться в інших регіонах», — зазначив керівник відомства. Він вважає, що до кінця 2012 року в усіх непілотних регіонах теж необхідно створити центри первинної медичної допомоги, а у 2013 році по всій Україні  відкрити обласні центри екстреної медичної допомоги (у березні наступного року планується винести на розгляд Верховної Ради відповідний закон). Міністр повідомив, що він підписав нову редакцію закону про соціальне медичне страхування, який, можливо, буде ухвалено у 2012 році.

Оцінюючи хід медичної реформи, Віктор Янукович сказав, що це найважливіша реформа: «Початок є, і зараз важливо, щоб ми набрали оптимальну швидкість у цьому питанні. Безумовно, не вистачає фахівців, які організовують цю роботу на різних рівнях. Наше бажання переважає можливості».  За його словами, через брак підготовлених фахівців інколи процес реформування гальмується. Але там, де ця робота розпочалася, як, наприклад, на Дніпропетровщині, — вона пішла. Тому треба долати перешкоди і наполегливо йти вперед.

На засіданні порушували й тему стратегічних завдань в аграрному секторі. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Микола Безуглий наголошував на нагальній потребі проведення земельної реформи. Він говорив про створення ринку земель, земельного кадастру, державного земельного іпотечного банку, підтримку сімейних ферм, підвищення контролю за якістю продуктів тощо.

Після магістралей — сільські дороги

Окрім проведення засідання Ради регіонів, на Дніпропетровщині Президент ознайомився з будівництвом першої черги автодороги Південного обходу обласного центру. Роботи тривають за графіком, тож  до кінця року їх має бути завершено і першу чергу об’їзної дороги завдовжки 18 км буде введено в експлуатацію. А наступного року розпочнеться будівництво другої черги. Президент дав доручення уряду виділити необхідні кошти на реалізацію проекту, щоб усі ділянки об’єкта було здано в експлуатацію до 2015 року. Повністю проект передбачає фінансування приблизно 3 млрд грн, з них 810 млн було виділено цього року. Збудована перша частина об’їзної дасть змогу вивести за межі Дніпропетровська 7,5 тисячі одиниць транзитного транспорту на добу. Це на чверть (або на 225 тонн щорічно) зменшить шкідливі викиди транзитного транспорту в атмосферу міста.

Віктор Янукович пообіцяв, що робота з будівництва автомагістралей посилиться по всій країні. «Наше завдання — побудувати такі дороги, щоб на автомобілі можна було проїхати через усю Україну щонайбільше за 14 годин. До Євро-2012 забезпечимо головні автодороги і впорядкуємо залізничні. Введемо швидкісні потяги, розвиватимемо нашу інфраструктуру, створимо всі умови, щоб кожен регіон мав хороші під’їзди. Звісно, дуже швидко перейдемо від магістралей до муніципальних і сільських доріг. Це все в наших планах», — розповів Президент журналістам на прес-конференції.