Уряд надав можливість українським сім’ям, які не матимуть житлової субсидії, сплачувати рахунки за теплопостачання рівними частинами протягом року. Тобто у споживачів буде можливість в опалювальний період сплачувати лише 50% вартості спожитих послуг, решту 50% рахунку доплатити у літній період, повідомили у департаменті інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату Кабміну. Рішення про це було прийнято 19 жовтня 2016 року на засіданні Кабінету Міністрів України та закріплено постановою «Про зменшення фінансового навантаження на споживачів в оплаті за послуги централізованого опалення шляхом створення умов для отримання розстрочки на оплату за послугу з централізованого опалення».

Для цього родині потрібно звернутися з письмовою  заявою (див. зразок заяви) до виконавця послуги з централізованого опалення про надання розстрочки в оплаті житлово-комунальної послуги з теплопостачання. Щомісяця від дати подання заяви теплопостачальне підприємство протягом опалювального періоду буде виставляти рахунок, що становитиме 50% нарахованої оплати за спожиту послугу.

Решту суми — неоплачені 50% нарахованої протягом опалювального періоду плати за житлово-комунальну послугу — виставлятимуть споживачу протягом міжопалювального періоду щомісяця рівними частинами, тобто з травня до вересня включно.

Розрахунок та розподіл рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми несплачених 50% нарахованої протягом опалювального періоду оплати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення здійснює виконавець житлово-комунальної послуги з централізованого опалення.

У разі звернення споживача, який не має житлової субсидії, із заявою для отримання розстрочки в оплаті комунальних рахунків та теплопостачання теплопостачальне  підприємство у платіжному документі передбачить:

— графу для зазначення оплати 50% нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення протягом опалювального періоду;

— графу розрахованої і розподіленої рівними частинами протягом кожного місяця міжопалювального періоду суми несплачених 50% нарахованої плати за житлово-комунальну послугу з централізованого опалення.

Цим рішенням уряд підтверджує готовність надати підтримку тим українським родинам, чий рівень доходу поки що не дає змоги сплачувати комунальні рахунки за новими тарифами самостійно. Водночас держава потурбується про збалансування різниці між оплатою послуг споживачами та оплатою за природний газ, а також подбає про те, щоб НАК «Нафтогаз» не виставляв жодних штрафів споживачам у зв’язку із прийнятим рішенням.

За словами віце-прем’єр-міністра Павла Розенка, запрацювати сервіс має із середини листопада. Адже для того, щоб запустити цей  механізм, необхідно внести зміни ще як мінімум в чотири  постанови Кабінету Міністрів. «Я думаю, що на одному з найближчих засідань уряду необхідні зміни будуть внесені, і тоді запрацює механізм в повному обсязі», — зауважив Павло Розенко. Також він повідомив, що розстрочку адмініструватимуть не органи соцзахисту населення, як у випадку із субсидіями, а безпосередньо теплопостачальні підприємства.

Відділ  соціально-правових питань «Урядового кур’єра»