ЗАКОНОТВОРЧІСТЬ

Аби забезпечити фінансами пенсійну систему, уряд легалізує оплату праці

Нині в Україні 2,5 млн людей отримують мінімальну зарплату, яка становить 960 грн. Серед них близько 120 тис. керівників підприємств. Така статистика засвідчує, що значна кількість зарплат перебуває в "тіні". А конкретно, за даними Інституту демографії НАН України, ця сума сягає 145 млрд грн. Як заявив на вчорашній прес-конференції віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, через приховування виплат соціальні фонди недоотримують величезні кошти. Ситуацію має змінити нове законодавство, яке легалізує заробітні плати. Якщо задумане вдасться втілити у життя, то внески до соціальних фондів збільшаться на 35%, або 50 млрд грн. Левова частка коштів піде до Пенсійного фонду.

При розробці законодавства уряд застосовуватиме європейські напрацювання. Зокрема, за прикладом Чехії, буде впроваджено поняття гарантованої заробітної платні, яке включатиме вісім категорій за принципом кваліфікованості робітника. Під першу категорію підпадатимуть прості робітники (наприклад), прибиральниця), які отримуватимуть не менше від встановленої мінімальної зарплатні. Далі, залежно від кваліфікації, зарплатня становитиме мінімальну, помножену на певний коефіцієнт.

Наприклад, якщо прибиральниця отримує 960 грн, то керівник підприємства (вища категорія) має отримувати зарплатню, помножену щонайменше на коефіцієнт 5, тобто 4 тис. 800 грн. За словами Сергія Тігіпка, питання рівня коефіцієнтів обговорюватиметься з роботодавцями та профспілками. Однак кінцеве їхнє значення встановлюватиме Кабінет Міністрів. Схожа система визначення рівня зарплат вже діє на деяких підприємствах державного сектору, що уклали галузеві угоди.

Буде посилено й контроль за дотриманням трудового законодавства. У разі його порушення штрафуватимуть як юрособу, так і керівника підприємства. Зокрема, за ухилення від укладання трудового договору з працівником юридичну особу оштрафують на 2 тис. неоподатковуваних мінімумів за кожну неналежно оформлену людину, що нині становить 34 тис. грн. За невиплату або невчасну виплату зарплат - 150 мінімумів (2250 грн). За заниження зарплати - 700 мінімумів (11 тис. 900 грн). Відповідальність керівників збільшено з 50 до 500 мінімумів, або до 8,5 тис. грн.

Сергій Тігіпко зазначив, що такі штрафи, у порівнянні з європейськими країнами, не є захмарними. Наприклад, за порушення деяких норм трудового законодавства у Болгарії можуть накласти штраф до 83 тис. грн, у Чехії - до 100 тис. грн, у Словаччині - до 2 млн грн. Крім впровадження штрафних санкцій, буде посилено функції контролюючих органів, зокрема інспекції з праці та податкової адміністрації.

Відповідаючи на запитання чи не краще для легалізації зарплат зменшити навантаження на фонд заробітної плати, Сергій Тігіпко повідомив, що в Україні таке навантаження становить 41,2%, що нижче від західноєвропейських країн та не набагато вище від країн з перехідною економікою. Тому це питання можна розглядати лише після отримання позитивного ефекту від детінізації зарплат. Нині, як сказав віце-прем'єр, не слід займатися фінансовим романтизмом, адже за кожним відсотком - пенсіонер та його добробут.

Урядовець повідомив, що дискусію про нове законодавство тільки-но розпочато - консультації з роботодавцями тривають кілька днів. Тому він закликав долучитися до роботи і профспілки, і опозицію, аби до Верховної Ради потрапили законопроекти, які б максимально враховували інтереси всіх сторін.