НОРМОТВОРЧІСТЬ

Влада та банкіри сподіваються на те,  що новий закон, який значно посилив захист вкладників, сприятиме зростанню обсягів депозитів   

Попри те, що, за даними різних джерел, включаючи Нацбанк, суми вкладів українських громадян  щомісяця зростають, парламент вирішив ще більше посприяти цьому процесу. А саме ухвалити закон, який би надавав широкі права вкладникам. Насамперед захищав їх, а не лише банківську установу. Бо як навчила нас криза 2008—2009 рр., побоюватися власникам депозитів у разі краху банків є чого.

Повернуть гроші за сім днів

Таким актом, який набрав чинності 22 вересня цього року, став Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». За словами заступника директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Андрія Оленчика, дуже важливим надбанням цього документа можна вважати те, що у ньому повністю зникає поняття «мораторій на видачу вкладів фізосіб».

«До того ж, скорочується термін початку здійснення виплат відшкодування за вкладами неплатоспроможних банків з двох місяців до семи днів з моменту ухвалення рішення про відкликання ліцензії конкретної фінустанови та ліквідації банку. І нарешті ще одне приємне для вкладників нововведення: збільшено розмір відшкодування зі 150 до 200 тис. грн, що розповсюджується також на фінустанови, які перебувають у стадії ліквідації», — заявив він.

Слід додати, що цей закон розширив повноваження ФГВФО у частині щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку шляхом здійснення тимчасової адміністрації та їхньої ліквідації. Як відомо, раніше цими функціями було наділено Нацбанк. Деякі експерти, приміром, адвокат, партнер юридичної фірми «Закон Перемоги» Марина Саєнко, вважають, що регулятор таким чином хоче зняти із себе відповідальність за фінансові результати оздоровлення проблемних банків.

Утім, не можна не погодитися із багатьма позитивами документа, який накреслює конкретну фінансову допомогу фонду. Приміром, законом передбачено, що його учасники повинні станом на останній робочий день кожного кварталу здійснювати нарахування регулярного збору до ФГВФО на підставі ступенів ризиків того чи того банку.

Відтепер, можливо, українці перекладуть  «мертві» заощадження із банок у фінансові установи. Фото з сайтуclip.dn.ua 

Нам відсотки  не важливі,  нам потрібні  гарантії

Однак і самі банкіри переважно схвалюють цей закон. Так, на думку голови правління Райффайзен Банк Аваль Володимира Лавренчука, цей документ чітко визначив не просто превентивні заходи, а довгострокову програму дій на банківському ринку. «Безумовно, такий документ надасть неабиякий поштовх до збільшення кількості довгострокових депозитів, які зараз не користуються особливим попитом у населення (фізособи боялися робити такі вклади, не маючи широких гарантій їх повернення. — Авт.). А саме такі вклади — основа ресурсного потенціалу будь-якого банку. Навіть через це треба вітати цей закон», — зазначив він.

А ось заступник голови правління «Дочірнього банку «Сбєрбанку Росії» Ірина Князєва вважає, що людям тепер не настільки важливі підвищені відсоткові ставки за вкладами (що досягли вже незрозумілих розмірів. — Авт.), а саме гарантії їх повернення у разі якої-небудь форс-мажорної обставини.

Тут І. Князєва має рацію на всі 100%, бо автор цієї статті вже сам тримає три роки накопичені гроші в банку, щоправда, не на депозиті, а у скриньці, і має чимало знайомих, які роблять так само. І ніхто навіть не заїкається про перекладання на депозит, головне — зберегти те, що маємо.

Відтепер фізособи, можливо, і почнуть переглядати своє ставлення до вкладів. Хоч це і вельми спірне питання. Принаймні зараз незалежні експерти не можуть стверджувати, що так воно і станеться.

Та не всі вкладники зможуть спати спокійно після набуття чинності цього закону. Так, згідно із ст. 26 документа, ФГВФО не відшкодовуватиме, приміром, кошти, розміщені на вклад у банку особою, яка на індивідуальній основі отримує від нього проценти на більш сприятливих договірних умовах, ніж звичайні, або має інші фінансові привілеї від банку. Також це стосується осіб, які надавали фінустанові професійні послуги — аудиторів, юридичних радників, оцінщиків. Не побачать своїх грошей і власники вкладу, що є предметом застави та забезпечує виконання зобов’язань вкладника перед цим банком.

Утім, як вважає радник практики вирішення спорів Міжнарождної юридичної фірми Integrites Анна Тищенко, ці умови не стосуються більшості звичайних вкладників, тому вони не критичні.

Отже, загалом закон можна вважати дуже позитивним. Інша річ, як він працюватиме на практиці. Адже депозити фізичних та й юросіб і справді становлять основу ресурсної бази банків, і саме від сприяння їхньому зростанню залежить активізація та спрощення видачі кредитів та оздоровлення економіки загалом.