АГРОСТРАХОВЕ БЮРО

Його створили 15 страхових компаній

В Україні 1 лютого на установчих зборах, в яких брали участь представники 15 страхових компаній, що надають послуги страхування сільськогосподарських ризиків, створено Агрострахове бюро. Ця організація має вивести страхування вітчизняних аграріїв на принципово новий рівень. Одне з його завдань - розраховування страхових тарифів на основі актуальних даних, організація навчання для фахівців страхових компаній та забезпечення додержання стандартів поведінки на ринку агрострахування. Очолив бюро Роман Колібаба. "Україні потрібно рішуче рухатися вперед у розвитку агрострахування, адже всі країни світу, які роблять ставку на аграрний сектор, сприяють його розвитку. Без цього українські аграрії втрачатимуть конкурентну перевагу в порівнянні з аграріями цих країн", - зазначив керівник Проекту Міжнародної фінансової корпорації (МФК) Гарі Роше.

Нагадаємо, що влітку минулого року представники трьох асоціацій страховиків - Ліги страхових організацій, Асоціації "Страховий бізнес" та Української федерації убезпечення - звернулися до Проекту Міжнародної фінансової корпорації "Розвиток агрострахування в Україні" з проханням координувати цю роботу. На фоні глобальних змін клімату щорічно потерпає дедалі більше аграрних підприємств, а завдані їм збитки швидко зростають. За цього держава, за оцінкою експертів, при надто великих для її бюджету витратах, в змозі покрити не більше 10% завданих стихіями збитків. За даними МФК, у сільському господарстві України страхується близько 3% ризиків, тоді як у більшості розвинутих країн цей показник сягає 80%. Міжнародний досвід підтверджує, що державна підтримка страхування сільськогосподарського виробництва, яка переважно надається у формі компенсації частини страхових платежів, є більш ефективною за державну фінансову допомогу у вигляді дотацій, заліків, списань боргу, відстрочок платежів та прямих грошових компенсацій.

Нині фахівці проекту МФК приблизно 50% часу присвячують розробці та втіленню нових стандартних страхових продуктів. Зі створенням бюро вони працюватимуть більш сфокусовано і збільшать цей показник до 70%. У рамках Агрострахового бюро, зокрема, передбачається створення Депозитарію даних та системи управління ними, дотримання стандартів при страхуванні сільгосппродукції та використання якісного перестрахування, покликаного забезпечити гарантовану виплату відшкодування у разі настання страхових випадків з метою посилення довіри сільгоспвиробників до агрострахування. В спільному клубі застосуватиметься Кодекс етики.

Вікторія БОРИСОВА
для "Урядового кур'єра"