Про те, що знайти роботу нині в Україні зовсім не просто, відомо всім. І робить це більшість людей за звичкою — через друзів, родичів, знайомих. Чого гріха таїти, державним службам у нас довіряють не дуже, і все-таки…

— Статистика свідчить, що за направленням Державної служби зайнятості (ДСЗ) з початку року знайшли роботу понад 550 тисяч людей, що на третину більше, ніж у січні-серпні 2012-го. Станом на 1 вересня кількість вакансій у нашій базі даних — понад 88 тисяч, — повідомила голова Державної служби зайнятості Марина Лазебна. І додала, що із січня 2013 року понад 10 тисяч колишніх безробітних започаткували власну справу. Вони скористалися правом на отримання за один раз усієї суми на допомогу по безробіттю, яка сьогодні становить від 11 до 55 тисяч гривень залежно від стажу та колишньої заробітної плати претендента. Ще 13 тисяч українців отримали в ЦЗ консультації щодо того, як започаткувати власну справу самотужки та успішно займатися підприємницькою діяльністю.

Як приклад Марина Лазебна навела випадок із колишнім журналістом. Чоловік втратив роботу заступника директора місцевої телерадіокомпанії. Певний час шукав себе, розмірковував, якщо змінити професію, чим би він міг успішно займатися. За допомогою ЦЗ отримав гроші на започаткування власної справи і… відкрив піцерію. Нині він — успішний підприємець, який дав роботу ще кільком людям.

Очевидні плюси

Голова державної служби зайнятості також нагадала, що з 1 січня набув чинності Закон України «Про зайнятись населення». Серед основних переваг, які отримали за ним ті, хто, на жаль, втратив робоче місце, вона назвала такі:

— після звернення до центру зайнятості людина відтепер отримує статус безробітного не з восьмого, як було раніше, а з першого ж дня реєстрації (цього року його отримали 1,1 мільйона осіб);

— звертатися по допомогу в пошуках роботи можна в будь-який центр зайнятості, а не лише в найближчий до вашої домівки (відтепер не має значення географічне розташування центрів, у будь-якому з них можна отримати всі послуги та належні виплати);

— розмір максимальної допомоги по безробіттю тепер єдиний по всій Україні. Якщо раніше він обмежувався середньою зар?платою по регіону, де був зареєстрований безробітний, то тепер становить чотири прожиткових мінімуми для працездатних осіб (на сьогодні це 4588 гривень). Тобто виплати допомоги по безробіттю не залежать від зареєстрованого місця проживання безробітного.

Новий закон також надає додаткові гарантії щодо працевлаштування людей, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці. Марина Лазебна наголосила, що вперше в українському законодавстві до цієї категорії зарахували не тільки матерів, а й батьків малолітніх дітей і тих, які утримують дитину-інваліда. Також до цієї категорії належать діти-сироти, випускники навчальних закладів без досвіду роботи, особи, яким залишилося 10 і менше років до виходу на пенсію, люди з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку, а також особи, звільнені з місць позбавлення волі.

Для їх працевлаштування (крім інвалідів, які не досягли пенсійного віку) підприємствам, установам та організаціям, де працює понад 20 осіб, встановлюється квота розміром 5% середньооблікової чисельності штатних працівників за попередній календарний рік. Роботодавці самостійно визначають цю квоту, враховуючи працівників, що належать до цієї категорії. Також власники підприємств можуть звернутися до служби зайнятості за допомогою в укомплектуванні вакансій потрібними їм фахівцями з числа безробітних. З початку року за сприяння ДСЗ знайшли роботу майже 100 тисяч таких людей.

Держава допомагає безробітним відкрити власну справу. Чималою популярністю  користується хлібопекарство. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Роботодавців заохочують

А ще цей закон передбачає заохочення роботодавців до створення нових робочих місць через виплати компенсації в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштованого.

Таку компенсацію надають на один рік за умови, що працівника не звільнять упродовж наступного року. Та якщо все ж таки цього працівника звільнили, а на його місце не працевлаштували такого самого безробітного, керівник змушений буде повернути усі отримані кошти.

Важливим законодавчим нововведенням є те, що створювати нові робочі місця роботодавців стимулюють саме у пріоритетних галузях економіки. Представники малого і середнього бізнесу мають працевлаштовувати безробітних на два роки. Тоді протягом року вони отримуватимуть щомісячну компенсацію в розмірі єдиного внеску. При цьому звільнити цих людей за ініціативи роботодавця не можна. Це стосується малих підприємців, які працюють у сфері виробництва.

Цього року на нові робочі місця з компенсацією єдиного соціального внеску роботодавці працевлаштували понад 3 тисячі безробітних, у тому числі 1,8 тисячі осіб, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, та 1,3 тисячі — на нові робочі місця в пріоритетних видах економіки.

За парту в 59? Не проблема!

Ще одне нововведення закону — видача ваучерів для перепідготовки, спеціалізації та підвищення кваліфікації українцям, старшим за 45 років зі страховим стажем не менш ніж 15 років. Про це «УК» вже докладно розповідав на своїх сторінках.

Марина Лазебна зауважила, що на початку впровадження цієї інновації були побоювання, що більшість людей просто не захоче сідати за парту у віці «45+». Та, на щастя, вони були марними. Адже з’ясувалося, що людям дуже важливо, чи залишаться вони конкурентоспроможними на ринку праці. І за перші три місяці (з травня по серпень 2013-го) ваучери вже отримали понад 10 тисяч чоловіків і жінок. При цьому лише половина з них — безробітні. Решта — люди, які мають роботу, але розуміють необхідність підвищення своїх професійних навичок. І вік тут не має жодного значення.

Серед показових прикладів: мукачівський ЦЗ видав ваучер на навчання 59-річному безробітному. Чоловік має вищу освіту і відпрацював 20 років на посаді інженера одного з провідних підприємств міста. А нині він навчається за ваучером в Ужгородському національному університеті за спеціальністю «програмне забезпечення систем».

Деякі люди, за спостереженнями голови ДСЗ, не лише підвищують кваліфікацію, а й інколи навіть кардинально змінюють вид діяльності і спосіб життя. Так, колишній бухгалтер, який тривалий час перебував на обліку в ЦЗ, отримав за його допомогою професію… водолаза. Нині він працює в рятувальному загоні спеціального призначення ДСНС у Миколаївській області.

В ІНШИХ РЕГІОНАХ

Нові ініціативи

А ще ДСЗ пропонує для матерів, які виходять з декретної відпустки, ваучери на підвищення кваліфікації або здобуття нової професії.

Роботодавці, які працевлаштують молодь на перше робоче місце, можуть отримати дотацію розміром 12 прожиткових мінімумів на рік. А ще безробітним, які вирішили започаткувати власну справу, або малим підприємцям, які працевлаштують у себе безробітних, буде надано можливість отримувати безвідсоткові кредити в державних банках. Марина Лазебна переконана: завдяки всім цим нововведенням та ініціативам дедалі більше людей зможуть знайти таку потрібну їм роботу.