РЕЗОНАНС

Віктор Янукович на зустрічі з представниками інтелігенції наголошував на посиленні ролі
української мови
 

«Питання, з приводу якого ми зібралися, дуже чутливе для всього українського народу… Я думаю, що воно хвилює сьогодні і суспільство, і, переконаний, кожного з нас», — сказав Президент на початку зустрічі з представниками інтелігенції, де обговорювали  ухвалений Верховною Радою Закон «Про засади державної мовної політики».

Цей документ нині перебуває на підписі у глави держави, тож представники інтелігенції цілком слушно наголошували на небезпеці для українського суспільства набрання ним чинності в нинішній редакції.

Віктор Янукович назвав зустріч своєчасною, оскільки, на його думку, мовне питання є дуже чутливим для нашого суспільства. Тож Україні потрібно реалізовувати таку мовну політику, яка надавала б можливість розвивати мовні відносини в інтересах усіх громадян, щоб, піклуючись про права одних, не порушували права інших.

У цьому контексті Президент зініціював створення Робочої групи при Кабінеті Міністрів, яка займатиметься вдосконаленням законодавчого забезпечення застосування мов у країні, а також забезпеченням всебічного розвитку й функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя. Він запросив до її складу всіх учасників зустрічі. За словами Президента, ця Робоча група матиме змогу ініціювати зміни до законодавства про державну мовну політику.

Всіх учасників зустрічі Президент запросив попрацювати над програмою розвитку української мови.
Фото Михайла МАРКІВА 

«Я працюватиму з цією групою, і Кабінет Міністрів працюватиме так, щоб ми у вересні мали можливість прийняти зміни до цього закону», — сказав Президент, запропонувавши включити до її складу і авторів закону Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова. Разом із Робочою групою, на переконання глави держави, слід сформувати і Наглядову раду щодо гідного законодавчого забезпечення застосування мов в Україні, всебічного розвитку й функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя.

Тут вже Віктор Янукович рішуче налаштований запровадити державну програму розвитку української мови, яку за всі 20 років незалежності так і не було прийнято. Про це сказав після зустрічі екс-президент Леонід Кравчук. За його словами, для цього, окрім політичної волі, потрібні ще значні фінансові витрати.

Президент має серйозні зауваження до прийнятого Верховною Радою Закону «Про засади державної мовної політики», тому буде проведено роботу над  його вдосконаленням. Про це казав директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський. За його словами, пропозиції глави держави щодо вдосконалення закону спрямовані передусім на посилення ролі української мови.

Мовний закон, прийнятий Верховною Радою, слід удосконалити, оскільки захищати мови меншин потрібно без ущемлення статусу української мови, зазначила архітектор та громадсько-політичний діяч Лариса Скорик. 

А член Громадської гуманітарної ради Іван Драч у свою чергу додав, що під час зустрічі він побачив стурбованість Президента тим, що відбувається в Україні. «Отой вал, який іде з Верховної Ради, — комусь треба було стати супроти нього. Єдиний, хто може стати супроти цього, — це Президент. Уперше стурбованість щодо української мови входить у якесь нормальне робоче русло», — передає слова поета прес-служба Президента.