Хоч День захисника України вже минув, його цьогорічний відгомін ще довго даватиметься взнаки позитивним настроєм. Відчуває це вся країна, бо свято справді стало всенародним. Але дислоковані на Харківщині військові отримали не лише усні привітання від рідних і близьких, а й чудові подарунки від глави держави. Перебуваючи в області з робочою поїздкою, Президент Петро Порошенко завітав до Чугуєва, де у святковій атмосфері передав воякам понад півтори сотні зразків озброєння та військової техніки різного призначення.

Сухопутні підрозділи отримали бойові розвідувально-дозорні машини (БРДМ), бойові машини піхоти різних модифікацій (БМП), зенітно-ракетні комплекси, модернізовані танки Т-64 й Т-80, великовантажні автомобілі КрАЗ, ствольну артилерію та новітні міномети, засоби тилового забезпечення. Повітряні сили поповнилися модернізованими бойовими гелікоптерами Мі-24 з новою навігаційною системою та вітчизняними двигунами, транспортними — Мі-8, літаками МіГ-29, Су-25, Су-27 та Ан-26, а також радіолокаційними станціями. Невдовзі ЗСУ, як запевнив Верховний Головнокомандувач, отримають ще й новітні засоби радіоелектронної та контрбатарейної боротьби.

«Країні потрібна сучасна нова потужна зброя, яка захистить Україну від агресора, зупинить і знищить його, захистить життя наших громадян», — наголосив Петро Порошенко.

Оновлена техніка — найкращий подарунок до професійного свята. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Нам є чим захистити країну

Такі публічна й відкрита передача модернізованих і нових зразків військової техніки, озброєння та відправлення їх у зону проведення антитерористичної операції стали вже доброю традицією, тому їх буде підтримано й надалі. Тим більше, що потужності нашої оборонної промисловості дедалі зростають. Так, державний концерн «Укроборонпром» за два останні роки передав до війська понад 12 тисяч зразків військової техніки та озброєння.

І нині науковці, конструктори, працівники оборонних підприємств виконують завдання Президента — розробляють і впроваджують у виробництво комплекси крилатих ракет, які вже пройшли перші випробування, й нові зразки артилерійських систем. Розроблено і відправлено на випробування високоточні боєприпаси. Наші безпілотні літальні апарати разом з іноземними постійно знаходять ворожі війська, постійно вдосконалюють свою технічну складову. Зокрема й безпілотні літальні апарати ударного типу.

Твердження «Є така професія — батьківщину захищати» стає дедалі справедливішим і в міру того, як день у день зростає контрактна складова формування армії. Тільки завдяки спільним зусиллям військових, суспільства, влади українська армія за рівнем бойової майстерності стала однією з найдосвідченіших, найефективніших на континенті. Стрімкими темпами було відновлено військову вправність, зроблено надзвичайно важливі кроки в реформуванні армії й усього сектору безпеки та оброни, в його приведенні до стандартів НАТО.

Усе це потрібно для того, щоб максимально зменшити шанси російських агресорів здійснити свої нелюдські плани щодо захоплення українських земель. Тому й не відкидає Петро Порошенко ймовірності ескалації воєнного конфлікту на сході. І в разі повномасштабного російського вторгнення, якого, на жаль, не можна цілковито заперечити, країна готова дати гідну відповідь.

«Ті, хто не відчувають цього, мають зрозуміти: країна перебуває у стані війни. Наголошую , що війна триває, і захист, оборона нашої держави — це справа не лише наших Збройних сил, — цитує слова Президента його прес-служба. — Це справа всього українського народу, суспільства, влади. Ми всі маємо зробити максимум можливого, щоб захистити нашу свободу, демократію, територіальну цілісність і суверенітет».

За таких складних і важко передбачуваних умов наша армія має бути постійно готова до виконання завдань будь-якої складності. І чимало в цьому напрямі вже зроблено. «Мужність та героїзм, відвагу і самопожертву, безстрашність та бойове братерство наші воїни демонструють щодня, щогодини, щомиті. Правду про звитягу учасників антитерористичної операції золотими літерами закарбовано в національну українську військову історію», — запевнив Петро Порошенко.

Безпековий компонент Мінська

На цьому тлі вороги не припиняють спроб зірвати мінські домовленості. Бо вони — мирний план, який передбачає абсолютно чіткі заходи і критерії безпеки України. А це не входить у плани проросійських бойовиків. І Президент чітко дав зрозуміти їм, що, допоки не буде виконано безпекову складову й безпековий пакет цих угод, Україна в політичному процесі не просуватиметься.

Ця складова передбачає повне припинення вогню, виведення іноземних військ з нашої території, передачу на першому етапі під контроль ОБСЄ, а на другому — під контроль України неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону, відведення важкої техніки й артилерії, безперешкодний доступ інспекторів ОБСЄ до всієї території. Тобто це чіткий конкретний план повернення українського суверенітету на Донбас.

Водночас, на думку глави держави, керівники деяких політичних партій ставлять за мету передачу або Росії, або її сепаратистам значної частини нашої території. «Наголошую, що як Президент не дозволю цього робити. І не варто бігати іноземними посольствами, агітуючи, що передача Донбасу комусь — єдиний план встановлення миру, — застеріг Петро Порошенко. — Територію віддасте, а миру не отримаєте».

Шоста хвиля зробила свою справу

Того самого дня Президент побував і в зоні антитерористичної операції, де провів оперативну нараду з керівниками секторів АТО і вручив високі державні нагороди військовим. Саме вони довели всьому світу, що українська армія здатна захистити свою державу

Він подякував воїнам, мобілізованим за шостою хвилею, відзначивши їхню визначну роль у період початку створення контрактної армії. До кінця жовтня всі вони повернуться по домівках, а держава виконає всі зобов’язання перед звільненими в запас.

При цьому Петро Порошенко запросив всіх охочих перейти на контрактну службу. Бо Збройні сили надалі розвиватимуться саме таким перспективним шляхом. «Сьогодні ми маємо новонароджену армію і, я наголошую, новонароджену державу. Чверть століття тому незалежність нам упала з неба. А на сьогодні відбувається друге народження справжньої держави — патріотичної, сильної, вмотивованої і високомобілізованої», — підкреслив Президент.

Військовослужбовці, які беруть безпосередню участь в АТО й відзначилися під час бойових дій, отримали з рук глави держави бойові нагороди й цінні подарунки.