ТОВАРИ І РИНКИ. Прем’єр-міністр Микола Азаров готовий забезпечити «зелений коридор» легально працюючим компаніям. Про це він заявив під час зустрічі з представниками зарубіжних бізнес-асоціацій та дипломатичного корпусу.

Зустріч відбулася за ініціативи Прем’єр-міністра. Адже і Президент, і уряд стурбовані сигналами про певні перешкоди для підприємницької діяльності та тим, що підприємці не бачать поліпшення бізнес-клімату. У зв’язку з цим Микола Азаров звернувся до учасників зустрічі з проханням відверто і принципово обговорити ці питання та знайти шляхи розв’язання проблем.

«Якщо ви гарантуєте, що ті компанії, які ви представляєте, працюватимуть чесно і прозоро, ми з вами підпишемо угоду про запровадження «зеленого коридору» для всіх товарів, які надходитимуть в Україну від ваших компаній», — заявив Микола Азаров. Водночас він доручив голові Державної митної служби Ігорю Калєтніку провести зустрічі з представниками бізнесу та розробити проекти зазначених угод.

Учасники обговорили та погодили пропозицію Прем’єр-міністра про запровадження так званого «зеленого коридору» для легально працюючих компаній з бездоганною діловою репутацією.

Крім того, Микола Азаров підкреслив, що є прихильником декриміналізації податкових економічних злочинів, оскільки головним завданням тут є налагодження легальної роботи бізнесу. «Я думаю, таку стратегію ми реалізуємо», — зазначив він.

Водночас Прем’єр переконаний, що без допомоги бізнесу і підприємців, без конкретної роботи над помилками уряду важко проводити роботу з поліпшення бізнес-клімату в Україні, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Прем’єр-міністр поцікавився у підприємців, які зміни слід внести в законодавство і як бізнесмени оцінюють реформи, що проводяться урядом.

Президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі зазначив, що бізнес просить у 2012 році зосередитися на реформах, які полегшують діяльність реально працюючих компаній, і продовжити політику дерегуляції та спрощення ведення підприємницької діяльності. За його словами, створення привабливого бізнес-клімату в Україні надзвичайно перспективне.

Водночас він, а також директор представництва Світового банку в Україні, Білорусі та Молдові Мартін Райзер, директор ЄБРР Андре Куусвек у своїх виступах відзначили значний прогрес у 2011 році в напрямку дерегуляції та спрощення підприємницької діяльності. За їхніми словами, в Україні створено непогану нормативну базу з дерегуляції, однак її впровадження на місцях гальмується деякими регіональними керівниками.