АПК

Президент переконаний, що країні потрібен прозорий механізм обороту сільгоспугідь

Віктор Янукович не задоволений темпами проведення реформ в аграрному секторі. Як передає УНІАН, про це він заявив учора під час відкриття 24-ї Міжнародної агропромислової виставки «Агро-2012» у Києві.

«Варто пригадати про наболілі проблеми аграріїв, основна з яких — дуже повільний розвиток реформ», — сказав Президент. Він зазначив, що ключовою складовою реформування сільськогосподарського виробництва має стати впровадження ринку земель: «Мета аграрної реформи — створити прозорий механізм обороту земель на основі єдиної системи державного земельного кадастру».

Він підкреслив, що уряд зробить усе можливе, щоб земельна реформа захищала насамперед інтереси селян, сприяла реалізації права і припинила схеми тіньової приватизації сільськогосподарських земель.

При цьому Віктор Янукович підкреслив, що ще одна проблема в сільському господарстві — невиконання норм ведення землеробства, безгосподарне ставлення до землі, внаслідок чого в Україні спостерігається деградація і виснаження грунтів. Також чимало проблем на ринку продовольства України, оскільки з основних видів продуктів харчування фактичне їх вживання нижче за необхідні норми. Він зазначив, що Україна є імпортозалежною країною з тих видів продуктів, які могла б виробляти сама як для внутрішнього споживання, так і на експорт. Тому ще одне з ключових завдань аграрної реформи — формування вертикально інтегрованих високотехнологічних комплексів з виробництва продуктів харчування, які б забезпечили наповнення ринку вітчизняною продукцією з високим рівнем переробки.

Президент зазначив, що виробництво зернових і зернобобових культур очікується на рівні майже 46 млн тонн. А збільшення виробництва сільгосппродукції цього року зросло в 15 областях країни. За його словами, з початку року експорт сільськогосподарської продукції перевищив 9 млрд дол., що на 35% більше, ніж 2011 року.

Доповнюючи Президента вже на брифінгу, який відбувся у рамках Агро-2012, міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк сказав, що профільне міністерство розраховує, що експорт зерна з України в 2012 — 2013 маркетинговому році становитиме  21 —22 млн тонн.

Він зазначив, що міністерство не задоволене темпами експорту зерна з України. При цьому підкреслив, що в Україні очікується великий урожай кукурудзи і ця культура стане основною в експорті.

Крім того, міністр нагадав, що цього року українська пшениця почала торгуватися на Чиказькій біржі.

Міністр також повідомив, що у 2012-му буде вироблено 1,8 млн тонн цукру. Всього в країні працюватиме 56 цукрових заводів.

Він також розповів про урядові плани додатково виділити 100 млн грн для створення заготівельних кооперативів. «Без створення кооперативних овочесховищ ми не зможемо нічого зробити. Ми вже це почали: кооперативи із заготівлі молока, кооперативи із заготівлі овочів і фруктів, тож держава в цьому напрямку направляє бюджетні витрати. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»